I konjunktivitis može biti simptom zaraze koronavirusom

Američko društvo oftalmologa upozorilo je svoje članove da vode računa o tomu da i konjunktivitis, poznat i kao "crveno oko", u nekih pacijenata može ukazivati na rani znak zaraze koronavirusom.

Branimir Vorša | 31.03.2020. / 08:29

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Društvo je stoga preporučilo kolegama da se zaštite kada pregledavaju pacijente s upalom očne spojnice, a usput imaju temperaturu i respiratorne probleme.

Pritom se oftalmolozi pozivaju na dvije kineske studije provedene na pacijentima hospitaliziranim zbog koronavirusa. U prvoj je virusni konjunktivitis pronađen u prosjeku na svakome tridesetom pacijentu, a u drugoj na svakome dvanaestom.

Nedavno su francuski, britanski i američki otorinolaringolozi upozorili da simptom može biti i anosmija – gubitak njuha. U Njemačkoj je to ustanovljeno prosječno kod čak dvoje od troje pacijenata. U Južnoj Koreji, gdje je testiranje bilo najraširenije, kod njih 30 posto.

Tri su glavna simptoma zaraze koronavirusom – povišena temperatura, suhi kašalj i gubitak daha. Suprotno od simptoma gripe koji nastupaju naglo, simptomi Covida-19 u ranoj se fazi razvijaju danima.

Neki su kliničari među rjeđim ranim simptomima detektirali i grlobolju i gastrointestinalne probleme.

Izvor: Hina

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti