I roboti pokazali da imaju veliko srce: Nesvakidašnja humanitarna akcija na zagrebačkom FER-u

Na zagrebačkom FER-u danas je održana neobična humanitarna akcija u sklopu koje su roboti posjetitelje posluživali toplim napicima i kolačima, a sve u svrhu pomoći osobama s autizmom.

Davor Ivanov | 19.12.2018. / 16:00

Galerija

Franka, Pepper i Baxter. Tako se zovu roboti sa zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva koji su danas uzeli slobodan dan od svojih uobičajenih poslova, kako bi pomogli osobama s autizmom.

U predvorju FER-a mnogi su građani tako mogli uživati u kuhanom vinu i čokoladnim kolačima koje su posluživala ova tri vrijedna robota, a sve s ciljem prikupljanja donacija za Udrugu za autizam Zagreb i provedbi njihove dugoročne misije: „Sretan život osoba s autizmom.”

Čaj, kuhano vino i kolači iz "robotske kuhinje"

Pepper, koji inače pomaže u ranoj dijagnostici autizma kod djece, danas je zaprimao narudžbe za čaj, kuhano vino i kolače te posjetitelje potom prusmjeravao na kolege Franku i Baxtera koji su pripremali jela i posluživali goste.

Franka i njezina “zelena ruka” poznate su po svojim botaničkim sposobnostima pa tako inače obavljaju delikatne poslove u radu s biljkama u projektu SPECULARIA, gdje su zadužena za pripremu sadnica i orezivanje biljaka.

Nesvakidašnja humanitarna akcija na zagrebačkom FER-u (Foto: Dnevnik.hr) Nesvakidašnja humanitarna akcija na zagrebačkom FER-u (Foto: Dnevnik.hr) - 4 (Foto: DNEVNIK.hr)

Danas je Franka  uzela pauzu od rada s biljkama te se bacila na pripremanje jela koja bi potom spremno uručila Baxteru, kolaborativnom humanoidnom robotu koji je mnogobrojne goste ugrijao toplim čajem i kuhanim vinom.

Robote približiti ljudima

Akcija je naravno najviše razveselila najmlađe koji su strpljivo čekali u redu i s oduševljenjem promatrali simpatične robote.

“Roboti su super. Naručio sam čaj i baš je bio ukusan”, kazao nam je šestogodišnji Mihael koji se nada da će kad odraste i sam imati priliku raditi s robotima.

Ovaj neobičan događaj organizirao je FER-ov Laboratorij za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS), a kako su došli na baš ovakvu ideju objasnio nam je doc. dr. sc. Matko Orsag sa Zavoda za automatiku i računalno inženjerstvo.

Nesvakidašnja humanitarna akcija na zagrebačkom FER-u (Foto: Dnevnik.hr) Nesvakidašnja humanitarna akcija na zagrebačkom FER-u (Foto: Dnevnik.hr) - 3 (Foto: DNEVNIK.hr)

“Naš robot Pepper inače radi na projektu kojim se razvija alat za pomoć u dijagnozi autizma i tako smo došli na ideju humanitarne akcije. Htjeli smo robote približiti ljudima te se istovremeno okupiti oko humanitarnog cilja”, kaže nam doc. dr. sc. Matko Orsag.

Tijekom dana su roboti poslužili oko 600 ljudi, a ukupno je prikupljeno 13.500 kuna.

 

Igračke koje nećemo zaboraviti: Pričaju priču, mirišu na Zagorje i vraćaju u djetinjstvo


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti