I selo može biti moderno! Pogledajte kako se već sada obrađuje hrvatska zemlja, a uskoro će još i više

Primjenom sustava precizne poljoprivrede dolazi se do značajnih ušteda repromaterijala, goriva, vremena te smanjujemo štetan utjecaj na okoliš, a povećava iskoristivost uloženih repromaterijala u samoj proizvodnji.

Martina Čizmić | 29.06.2022. / 10:55

Poljoprivreda (Foto: Gordan Trtanj)

Poljoprivreda je jedna od najstarijih djelatnosti s kojom se čovjek bavi. No, isto tako i jedan od najvažnijih. Iako se u samoj svojoj srži nije mijenjala od početaka, tehnološke i znanstvene inovacije uvelike su promijenili njen izgled, pogotovo posljednjih nekoliko desetaka godina.

Jedno od poboljšanja koje je uvedeno je "precizna poljoprivreda", odnosno grana poljoprivrede koja služi kao nadopuna i korekcija konvencionalnoj poljoprivredi. U prijevodu, omogućila je upotrebu suvremenih tehnologija i tehnike u poljoprivredi. Tako se danas, uz tradicionalne strojeve upotrebljavaju i različiti senzori, računalna oprema, softwar, hardwar, bespilotne letjelice, sateliti te ostala oprema za nadzor i dobivanje važnih podataka iz IT sektora.

Precizna poljoprivreda bazira se na velikoj količini preciznih podataka povezanih s određenim prostorom te omogućuje iskorištavanje tih podataka u skladu s agronomskom praksom. Pogled precizne poljoprivrede na proizvodnu površinu se bazira na „rastavljanju“ te površine na niz manjih površina koji se zasebno promatraju. Takvim pogledom dobivaju se precizne informacije o pojedinim dijelovima proizvodne površine, što omogućuje različito odnošenje prema svakoj od tih površina pa tako i biljkama na njoj.

U razvijenim dijelovima svijeta ova tehnologija koristi se dugi niz godina jer olakšava donošenje ključnih odluka za profitabilno obavljanje poljoprivredne djelatnosti. Poljoprivrednici diljem svijeta svakim danom sve više koriste pojedine sustave precizne poljoprivrede pa se tako ona sve više širi i postaje uobičajen alat poljoprivrednika. U Hrvatskoj je situacija nešto drugačija. Naši su poljoprivrednici upoznati tek s manjim djelom opsežne tehnologije precizne poljoprivrede, s izuzetkom većih poljoprivrednih sustava, koji imaju razvijene timove za obavljanje ovog dijela posla.

Kako funkcionira precizna poljoprivreda?

Riječ je interdisciplinarnoj tehnologiji koja se temelji na spoju agronomskih, informacijskih, geografskih, računalnih, meteoroloških te drugih znanosti kao i dijelova elektrotehnike, elektronike, senzorike, spektrometrije i drugih povezanih disciplina. Čije je glavni zadatak omogućiti prikupljanje, obradu, uporabu, iskorištavanje i vizualizaciju podataka bitnih poljoprivredniku za daljnje upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom, pojašnjava Alojzije Jerković čija se tvrtka Jerković d.o.o. već dugi niz godina bavi modernizacijom domaće poljoprivrede.

Je li Hrvatska pokrivena signalom koji joj omogućuje preciznu poljoprivredu?

U preciznoj poljoprivredi koriste se različiti signali u različitim granama. Za funkcioniranje navigacijskih sustava u poljoprivredi, koji predstavljaju osnovu za uporabu tehnologija precizne poljoprivrede koriste se signali GNSS sustava koji ima visoku pokrivenost cijelog svijeta, tako da nema problema pri korištenju na našim područjima. Ako govorimo o signalima satelita za korekciju lokacije GNSS prijemnika na to ne utječe u tolikoj mjeri funkcioniranje sustava. Najčešće korišteni ovakvi signali za spomenutu korekciju koriste se putem RTK NET tehnologije, koja omogućuje visoku preciznost rada putem korekcije signala primljene pomoću mobilne internetske mreže. Tvrtka Jerković d.o.o. posjeduje bazne stanice na području Slavonije i Baranje te omogućuje visoke preciznosti navigacijskih sustava svojim korisnicima. Sve veća uporaba opservacijskih satelita u preciznoj poljoprivredi dovodi do razvoja obrade takvih podataka te njihove dostupnosti. Danas postoje sateliti koji snimke istih područja obrađuju svakih nekoliko dana tako da pokrivenost našeg područja omogućuje neometano bavljenje preciznom poljoprivrednom.

Uređaj za preciznu poljoprivredu (Foto: Gordan Trtanj)

Precizna poljoprivreda obuhvaća sve radnje na proizvodnim površinama i upravnim jedinicama. Povezano s vrstom poljoprivrednog posla koristi se određeni sustav precizne poljoprivrede. Npr. kod obavljanja poslova koji ne zahtijevaju visoke preciznosti možemo koristiti sustave manje točnosti, dok u suprotnoj situaciji je to preduvjet za kvalitetan rad, otkriva Jerković koji se nada da će se hrvatska poljoprivreda više okrenuti ovoj metodi rada.

Primjenom sustava precizne poljoprivrede dolazi se do značajnih ušteda repromaterijala, goriva, vremena te smanjujemo štetan utjecaj na okoliš, a povećava iskoristivost uloženih repromaterijala u samoj proizvodnji. Jedan od osnovnih načina uštede je korištenje kontrole sekcija na priključnim strojevima za raspodjelu gnojiva, aplikaciju pesticida i sjetvu, gdje automatski rad pojedinih sekcija sprječava nepotrebnu potrošnju pojedinih materijala. Također, korištenje prostornih podataka i suvremene tehnologije omogućuje varijabilno korištenje reprodukcijskih materijala, koje dovodi do visokih ušteda, čak i preko 50% u odnosu na konvencionalnu primjenu. Osim toga, baziranje na potrebama prostornih lokacija unutar proizvodne površine, dovodi do značajnog iskorištenja pojedinih materijala u proizvodnji te utječe na održivo bavljenje poljoprivredom praksom.

Uporabom sustava precizne poljoprivrede dolazi se do značajnijih ušteda vremena potrebnih agrotehničkih operacija, dok se upotrebom navigacijskih sustava izostavlja nepotrebno preklapanje. Automatski sustavi za navođenje omogućuju odabir i obavljanje idealne konture kretanja i okretanja na uvrtinama, a opservacijske snimke olakšavaju selektivno apliciranje pesticida. 

Uređaj za preciznu poljoprivredu (Foto: Gordan Trtanj)

Glavna je prepreka za veće uvođenje ovakvih sustava precizne poljoprivrede njihova cijena. No, uštede koje se ostvaruju već u početnim godinama korištenja ukazuju na vrlo brzu isplativost. Također, EU i Repubilka Hrvatska dodatno potiču korištenje precizne poljoprivrede što bi poljoprivrednicima trebalo olakšati odluku o ulaganju u ove sustave. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti