I službeno je: Adobe Flash Player, s krajem 2020., odlazi u povijest

Microsoft i Google već su najavili kako sljedeće verzije njihovih preglednika neće imati podršku za Flash Player, dok je Mozilla objavila kako će Flash ukloniti prilikom sljedećeg ažuriranja preglednika, u siječnju 2021.

Martina Čizmić | 28.12.2020. / 11:51

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Mnogi od nas s užitkom križaju dane na kalendaru i odbrojavaju do kraja 2020. godine u nadi da će 2021. biti bolja. No, kad otkuca ponoć, ova godina neće biti jedino što će završiti.

Naime, s posljednjim sekundama 2020. završava i podrška Adobea za Flash Player, softver koji smo godinama koristili, ali koji je i godinama zadavao glavobolje korisnicima.

Adobe Flash Player prvi je put lansiran davne 1996. godine kako bi korisnicima omogućio pregledavanje multimedijskog sadržaja, internetskog sadržaja kao i streamanje audio i video sadržaja. Godinama je bio neizostavan dio surfanja internetom. Ali u posljednje vrijeme i prilično veliki sigurnosni problem.

Većina internetskih stranica pomalo je napuštala Flash Player i fokusirala se na HTML5 tehnologiju, no još uvijek postoje neke stranice i aplikacije koje ga trebaju. Međutim, korisnici Windows 10 više neće moći koristiti Flash Player i to od 12. siječnja 2021. godine. To ne znači da će Flash Player i pluginovi jednostavno prestati raditi, već da će na računalu početi iskakati upozorenja Microsofta i Adobea o prestaknu podrške te što korisnici mogu učiniti po tom pitanju.

Glavni je savjet da se deinstalira Flash Player s računala. Čak i ako korisnici imaju instaliran program, ali ga ne koriste, to može predstavljati sigurnosni problem jer hakeri mogu iskoristiti sigurnosne propuste u programu kako bi preuzeli kontrolu nad računalom.

No, u Microsoftu ne žele stvari prepustiti slučaju. Početkom sljedeće godine izbacit će ažuriranje za Windows 10 koje će automatski ukloniti Flash koji je bio instaliran s ranijom verzijom Windows 10. To ne znači da će ukloniti sve tragove Flasha s računala, već će korisnici morati ostalo učiniti sami.

Inače, Microsoft i Google već su najavili kako sljedeće verzije njihovih preglednika neće imati podršku za Flash Player, dok je Mozilla objavila kako će Flash ukloniti prilikom sljedećeg ažuriranja preglednika, u siječnju 2021. 

I bez brige, uklanjanje Flash Playera s računala neće pretjerano utjecati na korisnike. Većini on neće ni nedostajati, a oni koji su ga baš koristili zbog pojedinih aplikacija ili internetskih stranica, mogu ga nastaviti koristiti i dalje. Ali na vlastitu odgovornost.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti