Iako više nije globalna zdravstvena prijetnja, i dalje ubija tisuće: "Nije prihvatljiv ovoliki broj smrti koje je moguće spriječiti"

Tedros je pozvao vlade da zadrže kontrolu nad virusom i osiguraju pristup jeftinim i pouzdanim testovima, tretmanima i cjepivima.

Hina | 11.01.2024. / 09:48

Tedros Adhanom Ghebreyesus (Foto: Afp)

 Gotovo 10.000 smrtnih slučajeva od COVID-19 prijavljeno je u prosincu, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u srijedu, uz upozorenje da virus i dalje cirkulira iako nije toliko zapažen.

Podaci iz različitih izvora ukazuju na porast zaraze u prosincu, potaknut okupljanjima tijekom božićnih praznika i varijantom JN.1, sad najraširenijom u svijetu, navodi WHO.

Iako COVID-19 više ne predstavlja globalnu zdravstvenu prijetnju, virus se nastavlja širiti, modificirati i ubijati, rekao je čelnik zdravstvene agencije UN-a Tedros Adhanom Ghebreyesus na konferenciji za medije u Ženevi.

Slika nije dostupna Epidemija je možda gotova, ali milijuni još osjećaju posljedice

Gotovo 10.000 smrtnih slučajeva prijavljeno je WHO-u prošlog mjeseca, porasle su hospitalizacije za 42 posto, a prijem na intenzivnu njegu za 62 posto u odnosu na studeni.

No brojke se temelje na podacima iz manje od 50 zemalja, uglavnom u Europi i Americi, rekao je Tedros.

Sigurno ima porasta u drugim zemljama koje to ne prijavljuju, naglasio je.

Baš kao što vlade i pojedinci poduzimaju mjere protiv drugih bolesti, svi moramo nastaviti poduzimati mjere protiv COVID-19, rekao je šef WHO-a.

Iako je 10.000 smrtnih slučajeva mjesečno znatno ispod vrhunca pandemije, nije prihvatljiv ovoliki broj smrti koje je moguće spriječiti, dodao je.

Izolacija tijekom pandemije COVID-19 Istraživanje otkrilo na koga su pandemija i zatvaranja ostavili trajne posljedice

Tedros je pozvao vlade da zadrže kontrolu nad virusom i osiguraju pristup jeftinim i pouzdanim testovima, tretmanima i cjepivima.

Nastavljamo pozivati ​​pojedince da se cijepe, testiraju, nose maske gdje je to potrebno i osiguraju da se redovito provjetravaju napučeni zatvoreni prostori, rekao je.

Tedros je proglasio kraj globalnog izvanrednog stanja uzrokovanog COVID-19 u svibnju 2023., više od tri godine nakon što je virus prvi put otkriven u kineskom Wuhanu krajem 2019.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti