IBM planira enkriptirati sve

U samo jednoj sekundi može enkriptirati više od 300 gigabajta podataka ili jedan prosječan čvrsti disk.

Martina Čizmić | 18.07.2017. / 07:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Više nije neobično zaštititi osjetljive informacije slojem zaštite koji uključuje enkripciju. Podaci se šifriraju pa čak i ako padnu u neželjene ruke, njihovo je iskorištavanje otežano ili gotovo nemoguće.

No, trenutno se u svijetu enkriptira samo mala količina informacija u odnosu na ono što proizvodimo svakodnevno.

IBM je odlučio promijeniti tu praksu. U planu im je enkriptirati sve razine podataka – od aplikacija do lokalnih baza podataka i servisa u oblaku. I sve to zahvaljujući novom računalu koje je veće i jače nego ijedno dosad.

Radi se o računalu  IBM Z koje može obraditi 12 milijardi enkriptiranih transakcija dnevno.

Enkriptiranje svih podataka ne samo da će ih učiniti sigurnijima, već će odvratiti i cyber-kriminalce od pokušaja krađe tih istih podataka.

Naime, prema nekim procjenama samo je oko četiri posto podataka enkriptirano, i to su u načelu najosjetljiviji podaci – osobni podaci, brojevi kartica, lozinke i slično.

Cyber-kriminalci dosad su se vodili mišlju – ako je enkriptirano, vjerojatno je vrijedno, pa onda vrijedi potruditi se ukrasti te podatke i uložiti vrijeme da ih se otključa. No, ako su svi podaci enkriptirani, kriminalci više ne znaju što je od tih podataka zaista vrijedno i može se prodati na crnom tržištu, a što su slike s vašeg ljetovanja.

Kako cijela stvar radi?

Kako bismo objasnili kako cijela stvar radi, moramo objasniti što znači enkriptirati podatke.

Enkripcija se obično temelji na dva ključa. Jedan je ključ javan, svima dostupan, dok je drugi privatan i posjeduje ga samo osoba koja je podatke i enkriptirala. Samo kombinacija tih dvaju ključeva otključava podatke. Za druge podatke potreban je drugi privatni ključ u kombinaciji s javnim.

IBM-ov Z za zaključavanje podataka koristi 256-bitni javni ključ s AES enkripcijom (sustavom zaključavanja koje i države koriste za zaključavanje osjetljivih podataka). Tajna je u njegovoj snazi i brzini. Naime, IBM Z može enkriptirati do 13 gigabajta podataka u sekundi po čipu. Ovisno o konfiguraciji, računalo obično ima oko 24 čipa.

To znači da u samo jednoj sekundi može enkriptirati ili zaključati više od 300 gigabajta podataka ili jedan prosječan čvrsti disk.

Jedan IBM Z može dnevno obraditi 12 milijardi transakcija. Za usporedbu, tijekom američkog "Cyber Monday" ili dana kad je sva elektronička oprema znatno snižena pa Amerikanci masovno kupuju, obradi se oko 30 milijuna transakcija. IBM Z to bi odradio bez problema i još bi pitao "što još treba obaviti".

Njegove sposobnosti i činjenica da su podaci enkriptirani od početka njihove transakcije do kraja znači da je manje točki pristupa tim podacima, a s time i manje mogućnosti za hakere da dođu do podataka.

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti