ICT sektor u Europi raste, a mogao bi još i više

Hrvatska je izdvojena u skupinu zemalja sa značajnijim povećanjem ukupnog broja i udjela ICT stručnjaka

Martina Čizmić | 19.07.2017. / 18:28

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Europska unija objavila je posljednje podatke o zaposlenosti koji pokazuju kako je u posljednjih pet godina zaposlen značajan broj stručnjaka u sektoru informatičko-komunikacijske tehnologije.

Posebno treba istaknuti Hrvatsku, koja se našla u skupini zemalja s izrazitim povećanjem broja i udjela ICT stručnjaka u ukupnom broju zaposlenih. Izvješće Eurostata tako pokazuje kako je od 2011. godine, na razini EU-a, broj ICT stručnjaka narastao za više od 1,8 milijuna, na ukupno 8,211 milijun.

Među zemljama članicama, najviše je ICT stručnjaka prošle godine posao pronašlo u Velikoj Britaniji (1,6 milijuna), Njemačkoj (1,5 milijuna) i Francuskoj (1 milijun), dok je u Hrvatskoj prošle godine u ICT sektoru bilo zaposleno 52,3 tisuće ICT stručnjaka. Za usporedbu, 2011. bilo ih je 38,8 tisuća.

Upravo zbog tog rasta Hrvatska je izdvojena u skupinu zemalja sa značajnijim povećanjem ukupnog broja i udjela ICT stručnjaka u ukupnom broju zaposlenih u usporedbi s 2011. godinom. Osim Hrvatske, u tom odabranom društvu našle su se još i Estonija, Francuska, Njemačka, Portugal, Finska, Bugarska i Mađarska.

Zanimljivo je istaknuti kako su gotovo sve zemlje članice zabilježile veći ukupan broj i udio ICT stručnjaka u ukupnom broju zaposlenih. I dok je u Hrvatskoj taj broj 3,3 posto, u Finskoj je on dvostruko veći i iznosi 6,6 posto, a slijede ju Švedska sa 6,3 te Estonija s 5,3 posto, Velika Britanija s 5,1 posto i Nizozemska s pet posto.

Eurostat ističe kako je ICT još uvijek pretežno muško područje jer su upravo muškarci činili 83,3 posto zaposlenih. Najveći udio muškaraca u ICT-u je u Slovačkoj (90,8 posto), Češkoj (88,8 posto), Malti (88,3 posto), dok je u Hrvatskoj taj postotak 86,7 posto.

Prema Eurostatovim podacima, najveći je udio zaposlenih s visokim kvalifikacijama bio u Irskoj, 82,4 posto (u Hrvatskoj oni iznose 52,5 posto), dok je najniži bio u Italiji (32,8 posto). Također, podaci pokazuju kako su zaposlenici u ICT sektoru većinom mladi ljudi jer čak je 36,3 posto njih mlađe od 35 godina.

Hrvatski ICT sektor raste, a mogao bi još

Kakvo je stanje u hrvatskom ICT sektoru, predstavili su iz Hrvatske udruge poslodavaca i njihove Udruge informatičke i komunikacijske djelatnosti u suradnji s tvrtkom Bisnode.

Kako je istaknuto na predstavljanju, ICT sektor u gospodarstvu ima dvojaku ulogu: jedna je razvoj samog sektora, dok je druga servisiranje ostalih sektora i države putem digitalizacije.

U 2016. godini ICT sektor ostvario je prihod od 32 milijarde kuna, i to najvećim dijelom od izvoza. Upravo zbog činjenice da raste i da je zahvaljujući izvozu konkurentan, ICT sektor trebao bi biti u fokusu države.

Turizam je kao tercijarna djelatnost važna za naše gospodarstvo, ali fokus bi trebao biti na primarnim i sekundarnim granama među kojima je ICT koji ima potencijal za daljnji rast. No, bez pomoći države to se neće dogoditi, istaknuo je Boris Drilo, predsjednik HUP ICT udruge.

Ako se nastave pozitivni trendovi rasta, do 2025. godine moglo bi se otvoriti novih 10 tisuća radnih mjesta samo u dijelu računalnog programiranja. Zato bi naglasak trebalo staviti i na obrazovanje.

Kako je istaknuo dopredsjednik HUP ICT udruge Hrvoje Balen, trebalo bi definirati standarde zanimanja budućnosti, ali i pomagati da se iskoriste postojeći kapaciteti i smanji broj studenata koji odustaju od studija.

Istaknuo je kako se potrebe ICT-a za novim zaposlenicima neće moći ispuniti samo domaćim radnicima, već će trebati privući i kvalificirane radnike iz drugih država. Stoga bi se trebalo okrenuti i stvaranju privlačnih uvjeta za strane radnike, ali i drugih poticaja koji bi mogli pomoći u povećanju broja ICT stručnjaka kao što su doškolovavanja i prekvalifikacije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti