Ideja je 1 posto, a rad 99 posto

Inspiricija i rad, ta dva potpuno semantički nespojiva pojma od pamtivijeka su u realnom svijetu itekako spojiva. Jedno bez drugoga ne ide. I najbolje ideje su ostale nerealizirane iz jednostavnog razloga zato što nije utrošeno dovoljno rada.

Zimo Zimo Krunoslav Ris | 17.07.2013. / 12:20

Ideja je 1 posto, a rad 99 posto

Inspiricija i rad, ta dva potpuno semantički nespojiva pojma od pamtivijeka su u realnom svijetu itekako spojiva. Jedno bez drugoga ne ide. I najbolje ideje su ostale nerealizirane iz jednostavnog razloga zato što nije utrošeno dovoljno rada.

No dobro, nije uvijek baš tako, možda su neke ideje bile prije svog vremena pa nisu realizirane, ali općenito gledajući, poznajem jako puno ljudi koji imaju super ideje, super zamisli, ali su jednostavno lijeni da dignu guzicu i pokušaju nešto napraviti.

No, kako ne volim crnjačiti po svojem blogu, danas vas želim podsjetiti na nešto stvarno inspirativno. Iako ovi video materijali baš i nemaju nekog prevelikog smisla, fascinatno je koliko je puno rada i truda uloženo da bi se tako nešto napravilo.

Sama ideja, koncept, je promatraču toliko fascinatna da ga jednostavno ostavlja bez daha. Inspiracija, ideja i rad. Ta tri pojma protkani su kroz fantastično-maštovite strojeve koji se zovu Rube-Goldberg strojevi (mišolovke).

Rube Goldberg, punim imenom Rueben Garret Lucius Goldberg (1883 - 1970) bio je izumitelj, inženjer i crtač stripova. Još prije Prvog svjetskog rata počeo je pisati, a kasnije i crtati za novine, pri čemu su s vremenom njegovi radovi razvili šaljivi karakter stranputica u primjeni tehnologije, ali i karakter političke kritike.

Godine 1948. dobio je Pulitzerovu nagradu za svoj prikaz svijeta na granici nuklearnog rata. Osnivač je i prvi predsjednik Nacionalnog udruženja crtača stripova za SAD. Godine 1995. u SAD je izdana poštanska marka s ovim crtežom.

Danas se njemu u čast zove i godišnje natjecanje "Nagrada Rube Goldberga" u kojemu je cilj riješiti postavljeni, nestandardni problem kreativno i inovativno. U današnje vrijeme, vrlo su česti susreti i prikazi strojeva tipa Rube Goldberga, npr.

Na službenoj stranici za natjecanja Rube Goldberga možete vidjeti propozicije natječaja za 2013. godinu:

Ideja je 1 posto, a rad 99 posto

Lucifer Gorgonzola Butts

Lik na gornjoj slici je profesor Lucifer Gorgonzola Butts i česti je lik njegovih crteža. Ako pratite sve veze na slici, vidjet ćete kako pomak žlice pokreće mehanizam koji profesoru naposljetku maramicom briše podbradak. Papiga na slici dio je mehanizma - ona poleti za keksom (označen slovom D) kad on padne, zbog čega se prevrne posuda F ...

the machines are a symbol of man's capacity for exerting maximum effort to achieve minimal results (strojevi su simboli ljudske sposobnosti za ulaganje maksimalnih napora radi minimalnih rezultata).

Pogledajte nekoliko video snimki strojeva tipa Rube Guldberga:

(po meni favorit)

Najveća u Guinissevoj knjizi rekorda

Jedan je čak prikazan i u America's got Talent

Općenito, pojam "Rube Goldbergovi strojevi" označava bespotrebno kompliciranje, blisko našoj uzrečici "prelijevati iz šupljeg u prazno". Ako cijelu priču stavimo u kontekst poduzetništva, možemo jednostavno zamisliti da je Rube Goldberg stroj naša tvrtka, koju imamo prije početka izgradnje kao viziju. Da bi se dobio kompletan, fascinatan stroj, stroj koji će fascinirati vas i okolinu potrebno je uložiti puno truda i rada. Ponekad neće ići sve od ruke, ponekad ćete se 100 puta vraćati na početak, možda pojedine dijelove izgraditi ponovno, ali uz jako puno truda, mašte i volje konačni će rezultat biti fantastičan.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti