Imate problem s otključavanjem svog Samsung Galaxy S10 ili Note10 otiskom prsta? U Samsungu rade na rješenju

Korisnici javljaju da je, nakon stavljanja zaštitne folije na ekran uređaja, moguće otključati uređaj otiskom bilo kojeg prsta.

Martina Čizmić | 18.10.2019. / 13:04

Samsung Galaxy S10+, otisak prsta (Foto: Zimo)

Britanski mediji ovih su se dana raspisali o problemima koji muče korisnike uređaja Samsung Galaxy S10 i Note10. Naime, korisnici su primijetili da im se uređaji, koji su osigurani pomoću otiska prsta, lako mogu otključati.

Problem je u određenim zaštitnim folijama za zaslon uređaja. Ako su korisnici registrirali svoj otisak prsta i neposredno nakon toga nanijeli zaštitnu gel foliju na zaslon, zbog tankog sloja zraka koji ostaje zarobljen između ekrana i folije, senzor za očitanje otiska prsta "vidi" taj otisak ispod folije, a ne otisak prsta na foliji. Tako je dovoljno da bilo tko pritisne svoj prst na senzor i može otključati telefon.

Problem se također pojavljuje i ako korisnici na svoje uređaje stave popularno zaštitno staklo, a neposredno prije toga registrirali su svoj otisak prsta za otključavanje uređaja.

No na Twitteru se pojavio video u kojem korisnik pokazuje kako je za otključavanje zaključanog uređaja dovoljno staviti jeftinu silikonsku zaštitnu masku preko senzora za očitanje otiska prsta i pritisnuti bilo kojim prstom.

 

 

Iz Samsunga su prvo poručili korisnicima da koriste samo autoriziranu opremu (u prijevodu, samo zaštitne folije koje Samsung preporučuje), a potom su ipak priznali kako su svjesni problema u prepoznavanju otiska prsta te će uskoro izdati softversku zakrpu koja bi problem trebala ispraviti.

Dok se to ne dogodi, savjetuju korisnicima da uklone zaštitnu foliju i nanovo registriraju svoj otisak prsta. Također, ako imaju foliju koju nije moguće ukloniti, preporučuju da do softverske zakrpe ne koriste otisak prsta za otključavanje uređaja, već da se oslone na druge oblike osiguravanja uređaja (PIN ili uzorak). 

Softverska zakrpa trebala bi biti dostupna već početkom sljedećeg tjedna. 

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti