Elon Musk može biti iznimno zadovoljan s proizvodnjom i prodajom Teslinih automobila tijekom drugog ovogodišnjeg tromjesečja. S poslovanjem su zadovoljni i investitori jer je, nakon objave o rekordnom broju isporučenih automobila, cijena dionice kompanije porasla za osam posto.

Elon Musk (Foto: AFP) Nazivaju ga "luđakom" i "genijalcem", a prošle je godine zaradio više nego 65 najplaćenijih direktora – zajedno

U razdoblju od travnja do lipnja najpopularniji proizvođač električnih vozila na svijetu isporučio je 95.200 automobila, čime su premašili prijašnji rekord isporuka za gotovo 5000 vozila. Također, tijekom ovog razdoblja zabilježena je i rekordna proizvodnja automobila – više od 87 tisuća, što ulijeva povjerenje Musku i svima u Tesli da su pred kompanijom bolji i financijski uspješniji dani.

Brojke proizvodnje i isporuke automobila pokazuju znatan porast u odnosu na prethodni kvartal (čak 51 posto), kao i u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pri čemu porast iznosi čak 217 posto. Što se prodaje po modelima tiče, jasno je da najveća potražnja vlada za najjeftinijim automobilom pa je tako u tijekom posljednja tri mjeseca proizvedeno više od 72 tisuće Modela 3, dok je broj isporuka tog automobila premašio 77 tisuća, a u istom razdoblju proizvedeno je nešto manje od 15 tisuća Modela S i X, uz prodaju više od 17 tisuća komada ovih vozila. Što se prvog kvartala tiče, u tom je razdoblju isporučeno je nešto više od 50 tisuća Modela 3 i 12.100 Modela S/X. U objavi za javnost iz Tesle kažu kako su u dobroj poziciji da nastave s rastom proizvodnje i isporuka i u trećem kvartalu.

Tim Cook Kakva je to kompanija mogla biti! Apple je namjeravao kupiti Teslu

Na stranici Electrek napominju kako su ovi rezultati, pogotovo nakon razočaravajućeg prvog kvartala, impresivni te pokazuju da, kada imate konkurentan automobil poput Modela 3, postoji velika potražnja korisnika za električnim vozilima.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju