Kakva je to kompanija mogla biti! Apple je namjeravao kupiti Teslu

Apple je prije 6 godina namjeravao kupiti Muskovu Teslu, no nije poznato jesu li ikad poslali službenu ponudu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.05.2019. / 06:52

Tim Cook (Foto: AFP)

Poznato je da Apple ima velike planove na automobilskom tržištu, no i dalje nije baš jasno što točno pripremaju. Mrežom su ranije kružile informacije o planovima vezanima za razvoj vlastitih vozila, no u posljednje vrijeme govori se samo o tehnologiji za autonomnu vožnju koju bi prodavali drugim automobilskim kompanijama.

Prema medijskim izvještajima koji su objavljeni ovaj tjedan, čini se da su Tim Cook i ekipa razmišljali o jednom radikalnom potezu kojim bi uzdrmali tržište automobila, odnosno pogotovo električnih i autonomnih vozila – namjeravali su kupiti Teslu. Tijekom 2013. godine "postojala je ozbiljna ponuda teška oko 240 dolara po dionici", komentirao je analitičar Craig Irwin. Naglasio je da je izvor ove informacije vjerodostojan i više puta provjeren, no nije poznato je li ikada poslana službena ponuda. Trenutačna vrijednost dionice Tesle kreće se oko 205 dolara, dok tržišna vrijednost kompanije iznosi oko 36 milijardi dolara pa je jasno da bi to bila najveća Appleova akvizicija u povijesti.

Appleov autonomni automobil

Tesla (Foto: AFP)

Možemo samo zamisliti kakva bi to kompanija bila – Musk i Tesla imaju viziju budućnosti električnih i autonomnih vozila, no konstantno gomilaju gubitke i nedostaje im novac, dok je Apple inovativna kompanija spremna na osvajanje novih tržišta koja ima gomilu novca. Ta bi kombinacija bila iznimno zanimljiva, iako se možemo pitati kako bi osobe totalno različitih karaktera poput Tima Cooka i Elona Muska mogle koegzistirati u istoj kompaniji.

Osim informacija o zainteresiranosti za Teslu u prošlosti, Irwin je napomenuo kako Apple radi na nečem "vrlo interesantnom i uzbudljivom na području baterija za automobile", a navodno se raspituju i za sustav LiDAR (laserske radare koji se koriste u autonomnim automobilima) koji bi, prema njihovim zahtjevima/željama, trebao biti manji, jeftiniji te jednostavniji za proizvodnju.

Razvija li Apple samo softver ili su njihove ambicije mnogo veće i odnose se na razvoj automobila, nije poznato, no ako se iCar (ili kako bi se već takav automobil mogao zvati) zaista pojavi na cestama, najpoznatiji analitičar koji prati ovu kompaniju Ming-Chi Kuo smatra da to neće biti prije 2023.-2025. godine.

Izvor: CNBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti