Nazivaju ga "luđakom" i "genijalcem", a prošle je godine zaradio više nego 65 najplaćenijih direktora – zajedno

Koliko je Musk zapravo "dobro prošao", najbolje govori podatak da je njegova zarada jednaka zaradi 65 najplaćenijih direktora s istog popisa.

Martina Čizmić | 27.05.2019. / 13:05

Elon Musk (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Nije tajna da direktori velikih svjetskih kompanija za svoj posao dobivaju ogromne plaće. Ne govorimo samo o mjesečnim iznosima koji im sjedaju na račun već i o brojnim dodatnim bonusima, stimulansima i dodacima koje primaju ovisno o uspjehu kompanije.

No, analiza koju je proveo New York Times iznenadila je mnoge. Analizirali su 200 najvećih kompanija koje je moguće pronaći na njujorškoj burzi i napravili popis najplaćenijih direktora.

Pobjednik tog popisa iznenadio je mnoge.

Prema provedenoj analizi, šef Tesle Elon Musk samo je u prošloj godini dobio 2,3 milijarde dolara ili 15,25 milijardi kuna. Samo za usporedbu, procjenjuje se da će troškovi izgradnje Pelješkog mosta biti nešto više od 3 milijarde kuna.

Koliko je Musk zapravo "dobro prošao", najbolje govori podatak da je njegova zarada jednaka zaradi 65 najplaćenijih direktora s istog popisa.

Iako je na papiru dobio 2,3 milijarde dolara, većina otpada na dionice Tesle koje su početkom 2019. doživjele znatan gubitak vrijednosti. Također, treba napomenuti kako Musk od Tesle zapravo nije dobio ni kune. Prema dogovoru koji ima s nadzornim odborom, Musk ne dobiva ni plaću ni bonuse ni dodatke, ali dobiva dionice koje može prodati po određenoj cijeni i određenim uvjetima. Primjerice, ako Teslina tržišna kapitalizacija dosegne 100 milijardi dolara.

Inače, valja napomenuti i kako se trenutno Muskovo bogatstvo procjenjuje na 18,1 milijardu dolara, odnosno 120 milijardi kuna.

Izvor: New York Times

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti