Tvrtka Include predstavila je novu generaciju pametnih klupa Steora i s novom linijom spremnika otpada Terra najavila ulazak u tržište pametnog upravljanja otpadom.

Tijekom predstavljanja, Ivan Mrvoš, izvršni direktor tvrtke, naveo je kako je glavni cilj tvrtke bio izraditi naprednu pametnu klupu koja cijenom konkurira običnim klupama. Također je predstavio Terra spremnike otpada za koje je rekao kako u njih stane do tri puta više otpada u usporedbi s klasičnim spremnicima, te da manji gradovi mogu uštedjeti do dva milijuna eura godišnje zahvaljujući sustavu komprimiranja koji je Include razvio.

Kako ističu iz Includea, svi elementi novih proizvoda rezultat su vlastitoga istraživanja i razvoja. Unutar tvrtke proizvode vlastite litij-ionske baterijske pakete, kao i posebne priključke za punjenje mobilnih uređaja koji prepoznaju model uređaja i omogućuju najbrže punjenje prema preporukama proizvođača. Više od 10 mjeseci razvoja posvećeno je dizajniranju naprednih solarnih modula u suradnji s varaždinskom tvrtkom Solvis.

Include je danas predstavio drugu generaciju pametnih klupa Steora. U samo pet godina, prva generacija pametne klupe Steora postala je vodeći brand prisutan na 56 tržišta i nezaobilazan element svih ključnih projekata pametnih gradova.

Tri nova modela pametnih klupa Steora dolaze s revolucionarnim solarnim panelima koji dizajnom podsjećaju na klasične drvene letve. U osnovnim izvedbama novi modeli dolaze s brzim bežičnim punjačima, nizom senzora za prikupljanje meteoroloških podataka, ambijentalnom rasvjetom, sustavom hlađenja sjedala i neograničenom komunikacijom.

Steora Classic potpuno je novi model pametne klupe koji može u potpunosti zamijeniti klasičnu, drvenu klupu. Pametna klupa Classic dolazi s naprednim solarnim panelima, dizajnerski ukomponiranim u klasični izgled klupe. 

Steora City uz iste opcije kao i Classic model također donosi novi 19“ zaslon za vanjsko digitalno oglašavanje, te po prvi puta naprednu AI kameru koja bilježi opisne podatke o prolaznicima. Kamera bilježi podatke o broju prolaznika, njihovom spolu, te vremenu gledanja u smjeru zaslona. Kako je istaknuo Ante Kujundžić, rukovoditelj odjela istraživanja i razvoja, kamera ne pohranjuje videozapise, već isključivo bilježi podatke trenutnog kadra koji se zatim trajno briše iz sustava, čime je zajamčena potpuna privatnost prolaznika.

Steora Cyclo stiže kao zamjena za nagrađivanu Monna klupu predstavljenu 2018. godine. Cyclo klupa sadrži set posebno dizajniranih ručnih alata za bicikliste, tri napredna konektora za punjenje gotovo svih modela električnih romobila na tržištu, klasičnu 220V utičnicu, te dva priključka za zračni kompresor.Include je predstavio i spremnike otpada Terra, čime je prvi put proširio svoju ponudu izvan pametnih klupa. Spremnici otpada Terra dolaze u više oblika i veličina, a svi su opremljeni naprednim sustavom komprimiranja otpada, čime do tri puta povećavaju kapacitet spremnika. Spremnici komuniciraju sa Solos platformom, te je omogućen uvid u stanje napunjenosti svakog spremnika, točna lokacija spremnika, pa čak i evidencija odlaganja otpada.

Include je također najavio „pay-as-you-dispose“ sustav koji donosi pravedniju naplatu građanima. Spremnici opremljeni navedenom tehnologijom sadrže precizne senzore koji prilikom svakog odlaganja otpada unutar spremnika bilježe točnu masu otpada koju građani odlažu. Tako računi za komunalni otpad krajem mjeseca dolaze upravo za masu otpada koja se odložila, umjesto dosadašnjih fiksnih računa prema broju odvoza ili članova kućanstva.

Svi postojeći i budući proizvodi tvrtke povezani su na novu SOLOS web platformu, koja funkcionira kao svojevrsni operativni sustav u oblaku. SOLOS se sastoji od niza aplikacija koje omogućuju pregledavanje podataka koje proizvodi prikupljaju, te udaljeno upravljanje svim funkcijama proizvoda. Aplikacije poput „Waste management“ omogućuju gradovima da putem SOLOS-a organiziraju rute za preuzimanje otpada, nadziru stanje spremnika te čak šalju račune građanima za mjesečno generirani otpad.

Iz Includea su danas također najavili kako nakon blagdana predstavljaju prve proizvode za građane, ne navodeći o kojim proizvodima se radi.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju