Pametni senzori hrvatskih inženjera čuvat će sigurnost željezničkog prometa u drugoj najmnogoljudnijoj zemlji svijeta

Indija svjetske naslovnice puni velikim brojem zaraženih i umrlih od koronavirusa, no s tog golemog tržišta stižu dobre vijesti za hrvatski izvoz. Unatoč pandemiji domaća inovativna tvrtka uspjela je tamo poslati prvu pošiljku svojih pametnih senzora za željeznički promet u poslu vrijednom 40 milijuna eura.

Dalibor Špadina | 20.10.2020. / 09:46

Galerija

U drugoj najmnogoljudnijoj zemlji svijeta sigurnost željezničkog prometa čuvat će pametni senzori koje su izumili hrvatski inženjeri. Zbog korone proizvodi u skladištu čekaju prvi slobodan avion za Indiju jer je promet ograničen na dostavu hrane i lijekova.

Senzori putuju na golemo indijsko tržište. Jedan stoji više od tisuću eura, a u Indiji ima više od milijardu i 300 milijuna ljudi, koji se jako vole voziti vlakovima, pa naručuju više od 300 komada mjesečno.

U Indiji što god da prodajete na toliko stanovnika je ogromno. Samo naš segment, jasno nismo samo mi u njemu, vrijedan je dvije i pol milijarde eura, rekao je Zvonimir Viduka, direktor tvrtke Altpro.

Svojom pameću i proizvodima osvojili su 50 država na šest kontinenata. Od Čilea, preko Južnoafričke Republike, Turkmenistana i Uzbekistana do golemih tržišta Kine, Rusije, SAD-a ili Indije. Iza tvrtke je niz domaćih nagrada za izvoz i inovacije.

Izvoz tvrtke ALTPRO Izvoz tvrtke ALTPRO (Foto: DNEVNIK.hr)

Senzori su iznimno važni za organizaciju i prvenstveno sigurnost željezničkog prometa. Oni bilježe prolazak vlaka i podatke odmah javljaju uređaju koji može u sekundama automatski spustiti rampu i spriječiti moguću željezničku nesreću.

Tvrtku je posjetio šef gospodarske komore jer početni uspjeh tvrtka duguje baš sajmovima i poslovnim putovanjima na koje ih je vodila komora. On kritičarima komore poručuje:

Mi stalno govorimo da je za sve tvrtke komora uvijek otvorena. Činimo sve da im pomognemo u njihovu poslovanju, pogotovo u izvozu jer smatramo da je izvoz ključ razvoja, kazao je Luka Burilović, predsjednik HGK-a.

U prvih pola godine izvoz je, zbog pandemije, pao gotovo sedam posto u odnosu na isto vrijeme lani. Izvezlo se za 6,9 milijardi eura. Najviše baš električnih strojeva, opreme i dijelova. U top deset odredišta samo je SAD.

Izvoz sigurnosnih senzora u prvoj polovici 2020. Izvoz sigurnosnih senzora u prvoj polovici 2020. (Foto: DNEVNIK.hr)

Bez rizika nema uspjeha. Ako se orijentirate samo na bliske zemlje, morate biti svjesni da ćete imati manji razvoj i manje prihode, kaže Burilović.

Viduka navodi kako se treba usko specijalizirati i biti u nečemu najbolji. Sretniji su da su u svoje tri niše najbolji nego da imaju tisuću proizvoda koji se ne prodaju.

Za razliku od svijeta, u Hrvatskoj se njihovi proizvodi - ne prodaju. Od 1500 pružnih prijelaza tek stotinjak ima njihove pametne senzore. No s velikom modernizacijom pruga europskim novcem otvorila se prilika i za popravljanje takvog stanja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti