Indija i Kina počele prva testiranja cjepiva protiv COVID-19 na ljudima

Cjepivo za COVID-19 tvrtke Bharat Biotech prvo je u Indiji koje je dobilo zeleno svjetlo vladina regulatora lijekova za testiranje na ljudima u zemlji s više od 1,3 milijarde ljudi koja bilježi veliki porast novozaraženih.

Hina | 30.06.2020. / 09:38

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Indijski regulator lijekova odobrio je zahtjev tvrtke za ispitivanje Covaxina, koji je razvijen zajedno s Nacionalnim institutom za virologiju, priopćila je tvrtka.

U srpnju bi trebalo započeti testiranje cjepiva na ljudima diljem zemlje. Cjepivo je razvijeno i proizvedeno u postrojenju tvrtke Bharat Biotech u Hyderabadu.

Indija, koja ima manje zaraženih samo od Sjedinjenih Država, Brazila i Rusije, zabilježila je u ponedjeljak gotovo 20.000 novih zaraza, pokazuju podaci ministarstva zdravstva.

U Indiji je umrlo više od 16.000 zaraženih od pojave prvog slučaja u siječnju, što je malo u usporedbi sa zemljama sa sličnim brojem slučajeva. Međutim, stručnjaci strahuju da bolnice u gusto naseljenoj zemlji neće moći izdržati nagli porast slučajeva.

Još nije odobreno cjepivo za komercijalnu uporabu protiv koronavirusa, ali se deseci cjepiva širom svijeta testiraju na ljudima.

Kineska vojska dobila je dozvolu za uporabu cjepiva protiv COVID-19 koje su razvili njihova istraživačka jedinica i CanSino Biologics nakon što je kliničkim ispitivanjima dokazana sigurnost cjepiva i otkrivena određena učinkovitost, priopćila je tvrtka.

Cjepivo tvrtke CanSino odobreno za testiranja na vojnim dobrovoljcima

Kineska vojska dobila je zeleno svjetlo od vladina regulatora za korištenje kandidata za cjepivo za COVID-19, tvrtke CanSino Biologics, koja djeluje u sklopu medicinskog odjela vojske, nakon što su klinička ispitivanja pokazala da je sigurno i u određenoj mjeri učinkovito.

Ad5-nCoV jedan je od osam kandidata za cjepivo za COVID-19 koje su razvile kineske tvrtke, a istraživači su odobrili prijelaz u fazu ispitivanja na ljudima. Odobrena su i testiranja u Kanadi.

Središnje kinesko vojno povjerenstvo 25. lipnja odobrilo je cijepljenje vojnika u jednogodišnjem razdoblju, stoji u priopćenju tvrtke CanSino.

Cjepivo su u suradnji razvili CanSino i pekinški Institut za biotehnologiju koji djeluje pri Akademiji vojnih medicinskih znanosti.

"Ad5-nCoV je trenutačno ograničen samo na vojnu upotrebu te zasad bez odobrenja Odjela za logističku potporu ne može imati širi raspon korištenja", kazali su iz CanSina, pozivajući se na priopćenje odjela Središnjega vojnog povjerenstva Kine koje je odobrilo cijepljenje vojnika dobrovoljaca.

Klinička ispitivanja u fazi 1 i 2 pokazala su da spomenuto cjepivo može spriječiti bolesti prouzročene koronavirusom, no njegov komercijalni uspjeh ne može se jamčiti, objavila je tvrtka.

Još nisu odobrena cjepiva za masovnu upotrebu protiv COVID-19, no u svijetu se trenutačno na ljudima testira više od stotinu kandidata.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti