Inovacije nemaju spol: Iako su u manjini, inovatorice svojim idejama mijenjaju svijet

Ako pogledamo startupove u svijetu zdravstvene zaštite, brzo ćemo primijetiti da su žene zastupljene u samo nekoliko postotaka kandidata.

Martina Čizmić | 08.03.2021. / 17:00

Žene su i dalje u manjini među inovatorima (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

 Međunarodni dan žena je izvrsna prilika za slavljenje žena inovatorica. To je trenutak i za podizanje svijesti o nezanemarivom rodnom jazu u znanosti. Prema izvješću UNESCO-a samo 33% istraživača su žene. EIT Health posvećen je osnaživanju žena i rodnoj raznolikosti u sektoru inovacija u zdravstvu.

Posljednjih godina se sve više pozornosti poklanja nejednakosti spolova, svijet se počeo mijenjati i poduzimati korake kako bi ravnoteža postala jednaka. Danas je više djevojčica u svijetu koje mogu pristupiti i nastaviti školovanje, ali je još uvijek dug put do smanjenja rodne razlike u znanosti. Prema izvješću Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNCESCO) samo 33% istraživača su žene. Znanstveno izvješće organizacije navodi da, iako su trećina istraživača žene, one predstavljaju 45% studenata Prvostupnika, 55% studenata na magistarskim studijama, te 44% na doktorskim programima. Ustrajni rodni stereotipi, rađanje djece i majčinstvo mogli bi igrati ulogu u skretanju žena s karijere u inovacijama, i u zdravstvenoj industriji. Činjenica da su 70% zdravstvenih i socijalnih radnika žene i da su plaćene 11% manje od svojih muških kolega stvara tužnu suprotnost. Ovaj trend mogu preokrenuti, između ostalih, programi koji promiču raznolikost i potiču sudjelovanje žena.

Iako postoje izvrsni primjeri ženskih inovatora, globalna je slika još uvijek prilično sumorna. Neki se mogu zapitati jesu li potrebne akcije usmjerene na osnaživanje žena ili smo već zatvorili jaz raznolikosti u znanosti. Za nas, koji radimo u srcu inovacija, vrlo je jasno da su žene i dalje nedovoljno zastupljene i svakako treba napraviti više napora kako bismo podržali mlade djevojke i inovatorice. Na primjer, ako pogledamo startupove u svijetu zdravstvene zaštite, brzo ćemo primijetiti da su žene zastupljene u samo nekoliko postotaka kandidata koji se okušaju u EIT Health akceleracijskom programu, izjavila je Mónika Tóth, EIT Health RIS Programme Manager, EIT Health InnoStars.

Inovacije nemaju spol. Iza svakog rješenja koje može napraviti revoluciju u dijagnostici raka ili poboljšati liječenje pacijenata, naravno, nalaze se različiti timovi. Ipak, voljela bih potaknuti žene da se pokušaju prijaviti sa svojim idejama koje mogu pomoći ljudima da žive dulje i zdravije, dodaje.

U 2021.godini, EIT Health organizira Women Entrepreneurship Bootcamp. Cilj je pomoći start-upovima pod vodstvom žena ili suosnivačica žena, da se povežu s mrežom mentora i investitora. Sedmotjedni program pruža intenzivne treninge, mentorstvo i mogućnosti uspostavljanja kontakata u Galwayu, Coimbri, Barceloni i Londonu. Organizatori su zainteresirani za tek pokrenuta poduzeća koja vode žene, ili su suosnivači žene. Sve prijave se primaju do 16. ožujka.

Iako žene čine više od polovice europskog stanovništva, ipak je samo 34,4% njih samozaposleno, a 30% ih je poduzetnica početnica4. Željeli bismo ohrabriti žene sa sjajnim idejama da ostvare svoj san i pomoći im u izgradnji uspješnih start-upova u zdravstvu. Zajedno bismo mogli napraviti razliku i promijeniti podzastupljenost na polju inovacija u zdravstvu, rekla je Monika Toth.

I Hrvatska ima sjajan primjer žene inovatorice, Tihane Petričević, osnivačica i izvršne direktorice tvrtke Silver Technologies. Njena tvrtka razvija i plasira na tržište jednostavne nosive tehnološke proizvode kao npr: - Silver monitor, dizajniran za poboljšanje života starije populacije. Pametni sat Silver monitor, s web aplikacijom Silver monitor koja omogućuje daljinsko praćenje širokog niza osjetnih podataka (krvni tlak, puls, aktivnost, geolokacija) u stvarnom vremenu. Pruža čvrsto integrirani sustav za besprijekornu podatkovnu i glasovnu interakciju između starijih osoba, njegovatelja i zdravstvenih radnika.

Poduzetništvo u tehnološkim industrijama je pretežno muški sport. Startup pod vodstvom žena puno teže će dobiti financijska sredstva ili ugovoriti posao. Statistika je prilično jasna. Stvoriti visoko tehnološki startup u zdravstvu u Hrvatskoj je još jedan izazov. Ekosustav još uvijek nije dovoljno razvijen, s malo ili nimalo financijskih sredstava za početnike u ranoj fazi, posebno za one koji se temelje na hardwareu i vode ih žene. Bilo mi je izazovno pronaći odgovarajuće partnere i trebale su mi godine da pronađem prave ljude, ali zahvaljujući podršci i programima koje organizira EIT Health, to se promijenilo, rekla je Tihana Petričević

Silver Technologies je jedna od rijetkih europskih tvrtki za pokretanje zdravstvenih usluga koje su se uspješno kvalificirale za HVLab 2019. Ovaj intenzivni program napravljen je u suradnji s GE Healthcare i EIT Health, omogućio im je da razviju koncept proizvoda s učinkovitim smjernicama specifičnim za zdravstvenu zaštitu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti