Inovatori, poduzetnici i studenti dobili priliku vidjeti kako zračna luka funkcionira "iza kulisa" i što treba poboljšati

Okupljeni su tako dobili priliku za upoznavanje s aerodromskim uslugama i operacijama nudeći im dubinski uvid u funkcioniranje moderne zračne luke.

Martina Čizmić | 25.06.2024. / 11:56

Poduzetnici u obilasku Zračne luke Franjo Tuđman (Foto: Zračna luka Franjo Tuđman)

Kako unaprijediti aerodromske usluge koje svakodnevno koriste tisuće putnika? Upravo su na to pitanje, šećući zračnom lukom Franjo Tuđman, odgovore tražili inovatori, startupovi, studenti i profesori. Iz prve su ruke mogli upoznati organizaciju i funkcioniranje različitih procesa i procedura u zračnoj luci - od usluga parkinga, procesa prijave putnika i prtljage, sigurnosnih pregleda do - putnicima nevidljivih dijelova aerodroma - poput centra iz kojeg se upravlja operativnim procesima, odnosno mjesta na kojem se sortira i otpravlja prtljaga.

Zainteresirani su na licu mjesta mogli doznati kako se njihove ideje i poslovni projekti mogu implementirati u aerodromske prakse, a sve to zahvaljujući natječaju "Play your airport".

Kroz tri kategorije – zelenija zračna luka, automatizacija usluge i putničko iskustvo od inovatora, studenata i startupova se traže rješenja koja će poboljšati cjelokupnu uslugu na zagrebačkom aerodromu. Uz znanje koje već imamo te novu kreativnost i inovativnost, moguće je dodatno unaprijediti određene procese, te iznaći neka nova, inovativna rješenja, rekao je Marin Tica, direktor odjela informatike u MZLZ-u koji je odgovarao na mnogobrojna pitanja o IT rješenjima.

Okupljeni su tako dobili priliku za upoznavanje s aerodromskim uslugama i operacijama nudeći im dubinski uvid u funkcioniranje moderne zračne luke,.

Meni su aerodromi oduvijek fascinacija – ta količina operacija i kompleksnosti svega je impresivna, a budući da već radimo s nekim sličnim klijentima mislim da svojom tehnologijom možemo pomoći operativnoj izvrsnosti aerodroma, kaže Darko Jovišić, osnivač tvrtke Robotiq.ai. Ukratko - mi proizvodimo digitalne radnike koji glume zaposlenike na računalu i mogu automatizirati određene repetitivne poslove na računalu - bilo da se radi o slaganju nekog izvještaja ili dokumenta, prepisivanju podataka iz Excela u aplikaciju, slanja podataka prema vanjskim aplikacijama ili jednostavno skidanja podataka. Jednom riječju - sve što bi čovjek morao „poklikati“- ovdje radi digitalni radnik.

Iznenadili biste se kad biste čuli koliko su dječje ideje danas primjenjive, te koliko promišljena, mudra i svježa rješenja dolaze upravo od djece, rekla je Ksenija Sycheva, direktorica međunarodne kibernetičke škole KIBERone, koju su UN i UNESCO proglasile najboljim svjetskim projektom za djecu u području edukacije digitalnim tehnologijama. Jedan od naših polaznika, tada osmogodišnjak, nas je svojevremeno pitao mogu li se digitalni podaci iz starog vozila na električni pogon automatski prebaciti u novi. Iznenadio nas je i pitanjem i činjenicom da se o tome do tada nije razmišljalo. Tri godine kasnije jedna od najpoznatijih svjetskih tvornica električnih automobila radi upravo na tom rješenju! To je najbolji dokaz kako ove digitalne generacije razmišljaju na posve nov i inovativan način. Ideja mi je detektirati što je ovom aerodromu potrebno, izložiti to našim polaznicima, djeci od 6 do 14 godina i sigurna sam da će iznjedriti rješenje kakvo može pasti na pamet samo generaciji rođenoj u digitalnom desetljeću. Rodi li se dobra ideja, zajedno ćemo je razvijati, jer za nas je taj proces - kako doći od ideje do rješenja - najvažniji, otkriva Sycheva uz napomenu kako se nada da će djeca dati prijedlog za što bezbolnije putovanje obitelji s malom djecom, jer to i u idealnim uvjetima, kaže, može biti stresno.

„Play Your Airport“ je natječaj koji je ADP (Aéroports de Paris) uspješno proveo u zračnim lukama u Francuskoj i na Madagaskaru. Brojna rješenja koje je potaknuo već unaprjeđuju aerodromsku praksu na pariškom Charles de Gaulleu i glavnoj zračnoj luci Madagaskara Antananarivo, a uskoro bi se kreativnim inovacijama mogao pohvaliti i Zagreb.

Na vođenu aerodromsku turu stigli su i studenti, odnosno profesori Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu. Njihov predstavnik studija dizajna, Tomislav Vlainić, pozdravio je ideju uključivanja akademske zajednice u ovaj projekt.

Obrazovanje dizajnera naglašava sveobuhvatnost primjene metodoloških procesa tzv. "design thinkinga". Rezultati ove metodologije vide se u raznim ishodima kao što su dizajn usluga, doživljaja i iskustva, zatim dizajn interakcija ili participativni dizajn, tu je još i socijalni dizajn, kontekstualni dizajn, dizajn transformacija i sl. Korištenje resursa akademskog prostora, iskustva i znanja nastavnika, kreativnih inicijativa i suradnje s mladim profesionalcima neophodno je za odgovorno oblikovanje naše okoline. “Play Your Airport” natječaj je primjer takve suradnje i mi smo ponosni što smo dio ove inicijative rekao je profesor Vlainić.

Zagrebačka zračna luka i ovim natječajem pokazuje kako konstantno teži ka održivoj i inovativnoj budućnosti. Projektima poput ovog ide upravo u tom smjeru i poziva sve kreativce da svojim idejama doprinesu stvaranju ekološki prihvatljivijeg, tehnološki naprednijeg i putnički ugodnijeg prostora. Ovo je prilika da hrvatska rješenja postanu dio priče koja će kroz partnersku mrežu grupe Aéroports de Paris oblikovati budućnost zračnog putovanja, zaključuju u zračnoj luci.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti