Inspirativna priča: Nakon gubitka vida postao vrhunski programer

Slijepi 29-godišnjak pravo je čudo u svijetu programera i zvijezda vodilja za više od 12 milijuna slijepih Kineza.

Monika Nožić Monika Nožinić | 30.06.2017. / 14:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Cai Yongbin izgubio je vid kada je imao samo šest godina. Njegovi roditelji tih dana renovirali su kuću, a nestašni dječak igrao se s vrećom cementa. Vreća je u jednom trenutku puknula, a Caiju je cement upao u oči i prouzrokovao opekline koje su dovele do trajnog sljepila.

Budući da je imao dosta poteškoća s korištenjem računala i interneta, dječakova velika želja bila je jednog dana postati programer i stvoriti softver koji bi mu omogućio nesmetano uživanje u čarima moderne tehnologije.

Nakon deset godina učenja o programiranju, usavršavanja svojih vještina i korištenja interneta, Cai je postao zvijezda vodilja za više od 12 milijuna slijepih Kineza.

Da bi postao programer, ovaj 29-godišnjak morao je memorirati na desetke kodnih kombinacija koje mu je učitelj glasno čitao. Učio je 12 sati dnevno, sedam dana tjedno, a jednom prilikom morao je odjednom zapamtiti čak 300 linija koda koje su sadržavale više od 10 000 karaktera.

Rezultat njegovog napornog rada je program PC Secretary, napisan u programskom jeziku C, koji slijepim osobama omogućuje da koriste društvene medije, čitaju vijesti i igraju online igre. Iako ga je razvijao prvenstveno za svoje potrebe, program je odmah postao popularan među svim slijepim Caijevim prijateljima.

Nakon više od 400 korekcija, Cai je lansirao i Andriod Secretary, verziju PC Secretary za Android operativne sustave, a danas surađuje s velikim brojem internet kompanija u Kini, uključujući Alibabu.

"S obzirom na to da sam slijepi programer, mogao sam odgovoriti na potrebe tržišne potražnje čije postojanje drugi programeri nisu mogli identificirati", rekao je Cai.

Pogledajte Caijevu inspirativnu priču:

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti