Svjetiljka na vašem smartphoneu je više nego koristan alat. Vjerojatno svatko od nas ima instaliranu takvu aplikaciju, no postoji malo dublja priča iza tih besplatnih i nadasve ‘korisnih’ aplikacija.

Vjerojatno vam nije niti na kraj pameti da jedna tako jednostavna aplikacija može naštetiti više nego što možete zamisliti. Naime, iz američke tvrtke za cyber-sigurnost SnoopWall, Gary Miliefsky koji je ujedno i bio savjetnik američkoj vladi, istaknuo je kako neke od tih besplatnih aplikacija prikupljaju vaše podatke i prodaju ih kompanijama za istraživanje tržišta te marketinškim agencijama kako bi pratili kupovne navike potrošača.

Da bi stvar bila još gora, neke od ovih aplikacija imaju mogućnost pristupa vašoj lokaciji, slikama, detaljima vlasnika i kontaktnoj listi, pa čak i samim SMS porukama.

Ako uzmemo u prilog činjenicu da je najpopularnija aplikacija ‘svjetiljka’ na Android uređajima preuzeta nekoliko desetaka milijuna puta, to govori da netko očito jako dobro zarađuje na vama.

“Svi smo postali žrtvama instalacija mnogih aplikacija na smartphoneima i tabletima koje rade puno više nego što bi trebali. Otvorili smo Pandorinu kutiju za online predatore, cyber kriminalce i špijune — sve kroz aplikacije kojima naivno vjerujemo.”, istaknuo je Miliefsky.

Iako se ove opasnosti ne odnose na ‘svjetiljku’ ugrađenu u Appleov iPhone, činjenica je da postoje milijuni drugih korisnika koji koriste neke besplatne verzije.

Google, vlasnik Androida na čijoj se platformi nalaze brojne aplikacije ovakvog tipa istaknuo je kako ne komentiraju na individualne aplikacije no kako uklanjaju aplikacije koje krše njihova pravila. 

Najgora stvar u cijeloj priči jest da se sve više pojavljuju ‘korisne besplatne’ aplikacije koje su razvijene od strane kriminalnih skupina, a pomoću kojih kriminalne bande, hakeri i lopovi imaju pristup vašim bankovnim računima!

Stoga izbjegavajte ispod navedene aplikacije za Android jer iste sadrže poduži popis odobrenja na koje pristajete a da niti ne znate!

Foto Flickr, izvor DailyMail

Instalirali ste aplikaciju koja služi kao svjetiljka? Odlično, sada pročitajte na što ste pristali! Instalirali ste aplikaciju koja služi kao svjetiljka? Odlično, sada pročitajte na što ste pristali! Instalirali ste aplikaciju koja služi kao svjetiljka? Odlično, sada pročitajte na što ste pristali!

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju