Intel otkriva da će nova generacija AI računala imati poseban dodatak

Dok se tehnološki titani približavaju konceptu računala s umjetnom inteligencijom, Microsoftov ključ za Copilot pojavljuje se kao ključni zahtjev za proizvođače originalne opreme.

Branimir Vorša | 27.03.2024. / 12:02

Microsoft Copilot
Microsoft Copilot (Foto: Google Play)

U području računalnih inovacija, tehnološki divovi poput Intela, Microsofta, Qualcomma i AMD-a gorljivo su zagovarali koncept računala s umjetnom inteligencijom.

Microsoft je već krenuo u integraciju AI-ja u Windows operativni sustav. Dok Microsoftova detaljna strategija ostaje u tajnosti, Intel je počeo razjašnjavati Microsoftove preduvjete za proizvođače originalne opreme (OEM), za proizvodnju računala s umjetnom inteligencijom.

Simbioza hardvera i softvera s NPU-om

Microsoftova vizija uključuje simbiozu hardvera i softvera njihovih OEM partnera, s naglaskom na uključivanje neuronske procesorske jedinice (NPU), najsuvremenijih CPU-a i GPU-a te pristupa Copilotu, zajedno s potrebnim Copilot ključem. Taj određeni ključ, koji je nedavni dodatak Microsoftovom arsenalu, ima ključnu važnost u AI PC ekosustavu.

Neki sustavi tamo nemaju fizički ključ, ali imaju naš integrirani NPU, rekao je za The Verge Todd Lewellen, voditelj PC ekosustava u Intelu. To naglašava Intelovo usklađivanje s Microsoftovim uvjetima, uz uvažavanje varijacija u implementaciji.

Usklađivanje s Microsoftovim standardima

Očekuje se da će se proizvođači originalne opreme s vremenom uskladiti s Microsoftovim standardima, integrirajući Copilot ključ u svoju ponudu, a Dell je već upadljivo uključio Copilot naljepnice na svojim računalima na CES-u.

Ipak, poticaji za usklađivanje OEM-a s Microsoftovim AI PC specifikacijama ostaju nejasni. Microsoftova suzdržanost po tom pitanju rezultirala je brojnim špekulacijama, unatoč nedavnim naporima za brendiranje, poput označavanja Microsoftovih računala Surface Pro 10 i Surface Laptop 6 za tvrtke kao računala s umjetnom inteligencijom.

Paralelno s tim razvojem, Intel proširuje svoj program ubrzanja razvoja AI računala, s ciljem uključivanja programera softvera i dobavljača hardvera. Događaji i resursi prilagođeni za pomoć programerima u iskorištavanju AI sposobnosti signaliziraju Intelovu predanost poticanju živahnog ekosustava oko računala s umjetnom inteligencijom.

NPU hardver se trenutno slabo koristi

Međutim, trenutni krajolik otkriva nedostatak aplikacija koje koriste NPU hardver, pri čemu su Microsoftovi Windows Studio Effects značajna iznimka. Intelovi napori usmjereni su na dobivanje podrške od programera softvera i hardvera, što je strateški potez u suočavanju s nadolazećom konkurencijom, posebice od strane Qualcomma.

Predstojeće izdanje prijenosnih računala Snapdragon X Elite i Googleovog optimiziranog preglednika Chrome za Windows na Arm arhitekturi procesora, naglašava sve intenzivniju konkurenciju u areni računala s umjetnom inteligencijom. Usred svih tih događaja, veliko je iščekivanje za Microsoftov nadolazeći AI and Surface događaj, koji obećava daljnje uvide u budućnost AI hardverske i softverske integracije.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti