Intel predstavio novu seriju NUC računala impresivne snage

Intel je predstavio svoju novu, osmu, generaciju procesora, ali i novi model računala odličnih performansi

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 08.01.2018. / 07:35

Intel NUC (foto: Intel)
Intel NUC (foto: Intel)

Next Unit of Computing (NUC) koncept je koji je Intel počeo spominjati pred nekoliko godina, ali nikada nije do kraja zaživio u pravom smislu. Sada je, čini se, stiglo vrijeme da se i ovaj “malac” predstavi uz blještavilo nove generacije procesora i7, osme po redu. NUC je, dakle, praktički osobno računalo veličine otprilike prijenosnog diska, koje stane na vaš dlan i možete ga praktički sa sobom nositi kamo god želite. U skladu je to s filozofijom “manje, brže, snažnije”, kojoj svjedočimo posljednjih nekoliko godina u svijetu osobnih računala.

Intelov NUC odlikuje se snažnim procesorima i ništa manje impresivnim grafičkim performansama koje će vam omogućiti “užitak u pokretu”. Dvije su serije NUC računala u igri, NUC8i7HVK i NUC8i7HNK, obje dolaze u paru s AMD RX Vega M grafičkim karticama, a uz pomalo nespretna imena, razlikuju se, naravno, u onome što vam nude. Cijene još uvijek nisu javno objavljene, nema čak ni toliko čestih špekulacija u koji će cjenovni razred spadati, ali se znaju osnovne karakteristike koje bi morale zaintrigirati sve ljubitelje računala, igara, ali i virtualne stvarnosti…

Thunderbolt 3 USB-C, gigabit Ethernet, Mini DisplayPort, USB 3.1, HDMI, i 3,5-milimetarski utor za slušalice, mogućnost korištenja čak čest zaslona u isto vrijeme, mogućnost ugradnje memorije i diska (zapravo, ove dvije stavke morate sami osigurati da biste mogli koristiti NUC) jamstvo su nevjerojatno moćnog računala u isto tako nevjerojatno malenom i kompaktnom kućištu. Hoće li NUC omogućiti novu eru igranja, a ova su računala namijenjena upravo tom segmentu, teško je reći, no mnogi vjeruju da im je uspjeh zajamčen.

UC8i7HVK će se isporučivati s AMD Vega M GH serijom grafičkih čipova i ta bi kombinacija trebala omogućiti izvrsne igraće performanse, ali i dovoljno snage za korištenje VR igara i VR rješenja općenito. NUC8i7HNK će imati integriranu nešto slabiju grafičku karticu Vega GL, no moći će raditi s dva modela Intelovih procesora, i7 i i5, a i preporučena cijena bit će sasvim sigurno manja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti