Intel zagovara novu generaciju računala - uskoro Windows i Android zajedno?

Consumer Electronics Show (CES) koji idućega tjedna počinje u Las Vegasu mogao bi, prema kuloarskim naklapanjima, donijeti prezentaciju ovakvih računala ili tableta i to pod Intelovim patronatom.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 04.01.2014. / 18:24

Intel zagovara novu generaciju računala - uskoro Windows i Android zajedno?

Consumer Electronics Show (CES) koji idućega tjedna počinje u Las Vegasu mogao bi, prema kuloarskim naklapanjima, donijeti prezentaciju ovakvih računala ili tableta i to pod Intelovim patronatom.

Ideja, istina, nije nova, pa ni revolucionarna, jer je još u lipnju Samsung najavio Ativ Q, tablet s Windows 8 operativnim sustavom unutar kojega se pomoću tehnike virtualizacije mogao startati i Android u punom zaslonu, što možete vidjeti u priloženom videu. Hoće li za sličnim sustavom posegnuti i Intel, hoće li se također predstaviti kao "Dual OS" ili će, prema nekim predviđanjima naziv biti "PC Plus", još uvijek se ne zna, ali oni koji su involvirani u priče iza kulisa CES-a tvrde kako je Intel uporan u nastojanju da "izgura" takav sustav na tržište.

Za one koji se možda pitaju u čemu je poanta, odnosno potencijalna Intelova korist od hibridnog Windows/Android uređaja odgovor je zapravo poprilično banalan i doista jednostavan. Intel je, naime, jedan tvrtka koja bi sa svojim procesorima mogla odgovoriti zahtjevima dual-boota za Windowse i Android čime bi se svakako dodatno pozicionirao kao tržišni lider. Drugi, ne manje važan razlog je i konstantni pad tržišta, odnosno prodaje PC računala i kompletne industrije, stoga se promptno mora reagirati kako se taj trend ne bi nastavio, a ovakav novitet bi mogao zaintrigirati tržište. Nije tajna ni da je Intel već "zavrnuo" rukave i razvio Bay Trail čip za tablete, koji na određeni način optimizira Android za rad sa x86 procesorima, odnosno koji dobro radi sa oba OS-a i tu bi mogao ležati odgovor kako na brz, jednostavan i praktičan način pokrenuti Android i Windowse. 

Postoji, naravno, i druga strana priče, a tiče se Microsofta, odnosno Googlea, stoga svi čekaju kako će oni reagirati na ovakvu ideju. Microsoft, navodno, nije nimalo oduševljen ovakvom idejom, glavni analitičar prestižne Moor Insights & Strategy kompanije koja se bavi analizom IT tržišta i trendova, Patrick Moorhead, kaže: "Microsoft nikako ne želi da se ovako nešto dogodi, jer bi to poslalo krivu poruku svim Windows programerima". Neki čak idu toliko daleko i smatraju kako bi Microsoft mogao "zapapriti" proizvođačima uređaja s kojima već ima dogovor oko distribucije i predinstalacije svojih verzija OS-ova, ako bi slučajno pristali na ovu Intelovu ideju.

Tako bi se, navodno, moglo dogoditi da Microsoft takvima, koji bi eventualno pristali na "deal" s Intelom i pokušali s njim ideju o dual bootu s Windowsima i Androidom, uskrati dio marketinškog kolača za CES. Bilo je još pokušaja da se ovako nešto realizira, tako je 2011. predstavljen ViewPad 10Pro, proizvođača ViewSonica, koji je imao mogućnost pokretanja Windowsa i Androida na vrlo sličan način kao što to sada zagovara Intel, ali taj uređaj više nije dostupan na tržištu Nešto slično pokušao je i Asus, ali ni ta priča nije dobila željene dimenzije. Nema sumnje da bi ovakav uređaj krajnjim korisnicima bio i te kako zanimljiv, ali sve to malo vrijedi ako ga ne amenuju glavni igrači, Microsoft i Google.

Iz Googlea se za sada nisu oglasili, ali postoje špekulacije kako ni njima ovo ne bi odgovaralo, pa bi, ako se stvar i realizira mogli ograničiti pristup određenim aplikacijama na svom GooglePlay Storeu, ako se radi o hibridnom načinu rada zajedno s Windowsima. Da, iako je jezgra  Andorida u pravilu besplatna za proizvođače, analitičari smatraju kako Google ima mogućnost "sakaćenja" Dual OS uređajima kada su u pitanju njegove aplikacije. Mnogi su se spremni kladiti kako će na CES-u biti predstavljena neka od varijacija ovakvih uređaja sa Windowsima i Androidom, ali ako su Google i Microsoft protiv toga, teško da će stvar zaživjeti na tržištu, bez obzira na Intelovu upornost. Ili se, ipak, možda varamo, možda se zaista dogodi scenarij prema kojem će ovakva računala postati - apsolutni hit? 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti