Invazija "izvanzemaljaca": Razlozi zbog kojih nam je potrebna uspostava planetarne biosigurnosti

Krajnje je vrijeme da se astronomija udruži sa znanošću koja se bavi invazijama, tvrde kanadski znanstvenici, jer prijetnja invazije izvanzemaljskih organizama na Zemlji bliža je nego što se to dosad pretpostavljalo.

Branimir Vorša | 17.11.2021. / 15:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Doba sve intenzivnijih svemirskih istraživanja sa sobom nosi i novi rizik - invaziju izvanzemaljskih mikroorganizama na Zemlji i obratno, sa Zemlje na drugim svjetovima.

Anthony Ricciardi sa sveučilišta McGill i njegovi kolege opisali su u znanstvenom časopisu BioScience opasnosti koje takvi organizmi predstavljaju te istaknuli i pristup kojim se tom problemu treba pristupiti.

Upozoravaju da biološka kontaminacija ugrožava jednako ekosustave kao i ljudsko zdravlje.

Biološke invazije su problem globalne biosigurnosti te zahtijevaju rigorozna rješenja zbog štete koju nanose resornim sektorima i ljudskom zdravlju, pišu Ricciardi i njegovi kolege.

Slika nije dostupna Šef NASA-e u intervjuu otvorio dušu o izvanzemaljcima, multisvemiru i NLO-ima

Upozoravaju da je ta prijetnja zapravo još i neposrednija nego što se to dosad očekivalo. Unatoč značajnom oprezu s mikrobima među svjetskim svemirskim agencijama, autori naglašavaju da su bakterijski sojevi koji pokazuju ekstremnu otpornost na ionizirajuće zračenje, isušivanje te dezinfekcijska sredstva, bili izolirani u NASA-inim "čistim sobama" koje se koriste za sklapanje svemirskih letjelica.

No u spomenutom članku posebno je istaknut jedan pristup za rješavanje ovakvih alarmantnih scenarija, a to je pojava polja znanosti invazije, gdje znanstvenici proučavaju uzroke i posljedice unošenja organizama u okoliš izvan njihovih evolucijskih granica.

Istraživanje u znanosti invazija proizvelo je nove uvide u epidemiologiju, brzu evoluciju, odnos između bioraznolikosti i stabilnosti zajednice te dinamike grabežljivac-plijen i parazit-domaćin interakcije, među brojnim drugim konceptima, poručuju Ricciardi i njegovi kolege.

Opisali su i protokole za rano otkrivanje, procjenu opasnosti, brzo djelovanje i procedure za izoliranje koji se trenutno koriste za invazivne vrste na Zemlji i koji se mogu prilagoditi za nošenje s potencijalnim izvanzemaljskim kontaminantima.

Istaknuli su, obzirom na uvide dobivene iz znanosti invazija, da su izolirani sustavi poput otoka, jezera i zabačenih staništa najranjiviji za invazijske prijetnje. Uvid u težinu predviđanja potencijalne invazije i ključnoj ulozi ranog otkrivanja dala je biologija invazije.

Slika nije dostupna Fotograf koji je snimio NLO kako uništava američku nuklearnu raketu u letu priznao: "Sudjelovao sam u zataškavanju. To je bio najvažniji događaj u povijesti čovječanstva"

Ricciardi i njegovi kolege sugeriraju da prenosive tehnologije za sekvenciranje DNK u stvarnom vremenu, zajedno s podacima o poznatim kontaminatima mikrorganizama, mogu omogućiti brzo djelovanje na takve prijetnje.

Zbog toga Ricciardi i njegovi kolege smatraju da biolozi koji se bave invazijama moraju biti uključeni u američki odbor za planiranje svemirskih istraživanja te da se to mora dogoditi brzo. To bi pojačalo međunarodne protokole za planetarnu biosigurnost, kako za Zemlju, tako i za izvanzemaljska tijela koja bi mogla sadržavati život.

Izvor: EurekAlert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti