Doba sve intenzivnijih svemirskih istraživanja sa sobom nosi i novi rizik - invaziju izvanzemaljskih mikroorganizama na Zemlji i obratno, sa Zemlje na drugim svjetovima.

Anthony Ricciardi sa sveučilišta McGill i njegovi kolege opisali su u znanstvenom časopisu BioScience opasnosti koje takvi organizmi predstavljaju te istaknuli i pristup kojim se tom problemu treba pristupiti.

Upozoravaju da biološka kontaminacija ugrožava jednako ekosustave kao i ljudsko zdravlje.

Biološke invazije su problem globalne biosigurnosti te zahtijevaju rigorozna rješenja zbog štete koju nanose resornim sektorima i ljudskom zdravlju, pišu Ricciardi i njegovi kolege.

Bill Nelson Šef NASA-e u intervjuu otvorio dušu o izvanzemaljcima, multisvemiru i NLO-ima

Upozoravaju da je ta prijetnja zapravo još i neposrednija nego što se to dosad očekivalo. Unatoč značajnom oprezu s mikrobima među svjetskim svemirskim agencijama, autori naglašavaju da su bakterijski sojevi koji pokazuju ekstremnu otpornost na ionizirajuće zračenje, isušivanje te dezinfekcijska sredstva, bili izolirani u NASA-inim "čistim sobama" koje se koriste za sklapanje svemirskih letjelica.

No u spomenutom članku posebno je istaknut jedan pristup za rješavanje ovakvih alarmantnih scenarija, a to je pojava polja znanosti invazije, gdje znanstvenici proučavaju uzroke i posljedice unošenja organizama u okoliš izvan njihovih evolucijskih granica.

Istraživanje u znanosti invazija proizvelo je nove uvide u epidemiologiju, brzu evoluciju, odnos između bioraznolikosti i stabilnosti zajednice te dinamike grabežljivac-plijen i parazit-domaćin interakcije, među brojnim drugim konceptima, poručuju Ricciardi i njegovi kolege.

Opisali su i protokole za rano otkrivanje, procjenu opasnosti, brzo djelovanje i procedure za izoliranje koji se trenutno koriste za invazivne vrste na Zemlji i koji se mogu prilagoditi za nošenje s potencijalnim izvanzemaljskim kontaminantima.

Istaknuli su, obzirom na uvide dobivene iz znanosti invazija, da su izolirani sustavi poput otoka, jezera i zabačenih staništa najranjiviji za invazijske prijetnje. Uvid u težinu predviđanja potencijalne invazije i ključnoj ulozi ranog otkrivanja dala je biologija invazije.

NLO Fotograf koji je snimio NLO kako uništava američku nuklearnu raketu u letu priznao: "Sudjelovao sam u zataškavanju. To je bio najvažniji događaj u povijesti čovječanstva"

Ricciardi i njegovi kolege sugeriraju da prenosive tehnologije za sekvenciranje DNK u stvarnom vremenu, zajedno s podacima o poznatim kontaminatima mikrorganizama, mogu omogućiti brzo djelovanje na takve prijetnje.

Zbog toga Ricciardi i njegovi kolege smatraju da biolozi koji se bave invazijama moraju biti uključeni u američki odbor za planiranje svemirskih istraživanja te da se to mora dogoditi brzo. To bi pojačalo međunarodne protokole za planetarnu biosigurnost, kako za Zemlju, tako i za izvanzemaljska tijela koja bi mogla sadržavati život.

Izvor: EurekAlert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju