Investitori propalog kripto fonda u šoku: Čini se kako CEO kompanije u koju su uložili veliki novac - ne postoji

Lewis je navodno studirao na dva fakulteta, radio u Goldman Sachsu, prodao je kompaniju Adobeu, no problem je što nitko za njega nikada nije čuo.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.01.2024. / 08:20

Prevara (Foto: Getty Images)

Kako bi privukli investitore u svoj hedge fond za kriptovalute HyperVerse, osnivači fonda odlučili su na mjesto izvršnog direktora dovesti jako i provjereno ime, osobu čiji će portfelj biti garancija za uspješno vođenje kompanije. Kao CEO-a odlučili su dovesti Stevena Reece Lewisa, čovjeka zavidne biografije i poslovnih uspjeha.

Generacija Z Lakovjerna generacija: Odrasli su u digitalnom svijetu, a lakše ih je prevariti na internetu nego starije ljude

Kako su iz HyperVersea tada naglasili, Lewis je nakon završetka fakulteta, radio za Goldman Sachs, zatim je prešao u jednu kompaniju koja se bavi web developmentom, a koju je prodao Adobeu, nakon čega je pokrenuo vlastiti IT startup. U videozapisu s kojim su predstavili novog CEO-a, o njemu su biranim riječima govorile neke poznate osobe i influenceri koji su ga navodno poznavali, uključujući i suosnivača Applea Stevea Wozniaka koji je za njega rekao da je “snažan lider”.

Potaknuti među inim i dovođenjem Lewisa, investitori su uložili veliki novac u HyperVerse, no pokazalo se kako je to bila velika greška. Fond se urušio i prema nekim predviđanjima, završio s gubicima od oko 1,3 milijarde dolara, a tisuće osoba ostale su bez milijuna dolara koje su investirale u njega. Čelni ljudu HyperVersea optuženi su da su se služili klasičnom piramidalnom shemom.

Dok prevare vezane uz kripto nisu iznenađenje, ono što je mnoge šokiralo jest činjenica da hvaljeni izvršni direktor tog fonda, Reece Lewis, čini se - uopće ne postoji. Glasine o tome mrežom su kružile još prije dvije godine, no nikada nisu potvrđene, a nedavno su novinari The Guardiana detaljno istražili cijelu priču te nisu pronašli niti jedan dokaz da bi on zaista mogao biti stvarna osoba, već izmišljeni lik s kojim su osnivači fonda htjeli privući investitore.

Nitko nije čuo za njega

Kao prvo, na sveučilištima Leeds i Cambridge, koje je Lewis navodno pohađao, nitko nikada nije čuo za njega, niti postoje dokazi da je tamo studirao. Također, u Goldman Sachsu kažu kako nemaju nikakvih zapisa da je Steven Reece Lewis radio za njih, a isto je i u Adobeu koji nikada nije preuzeo kompaniju koju je osnovao ili s njom upravljao Reece Lewis. Prije nego je predstavljen kao CEO HyperVersea, on nije imao niti profil na LinkedInu, dok je račun na Twitteru otvoren mjesec dana prije lansiranja spomenutom promotivnog videa 2021. godine.

Prve sumnje u postojanje Lewisa pojavile su se već nakon tog videa jer osobe koje su ga navodno hvalile, uključujući Wozniaka, ali i Chuck Norrisa, naknadno su komentirale kako tu osobu nikada nisu upoznale. Novinar The Mirrora Andrew Penman nakon toga napisao je kako vjeruje da je Lewis u biti samo plod nečije mašte koji je izmišljen da bi investitorima dao lažan osjećaj sigurnosti.

Kriptovaluta, ilustracija Naivni ulagači željeli zaraditi na kriptovalutama pa ostali bez novaca

Čini se kako je Penman bio u pravu jer je istraga The Guardiana pokazala da je CEO HyperVersea u biti “lažna osoba” koja “ne postoji”. O njemu sada šute i lideri ovog kriptofonda koji su Lewisa i “doveli” u kompaniju poput Sama Leeja i Ryana Xua, a ovaj slučaj samo pokazuje koliko je danas lako i jednostavno, usprkos tome što su nam sve informacije svijeta dostupne na samo par klikova ili dodira prstom po ekranu, prevariti ljude.

Na Lewisovom računu na Twitteru, odnosno platformi X, na kojem zadnja objava datira iz sredine 2022. godine stoji označen tvit u kojem je, iznad jednog videa, napisao - gdje završava stvarnost, a počinje mašta, što je prilično znakovito.

Izvor: Ars Tehnica
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti