Investitori uzbuđeni: Sprema se nešto VELIKO!

Cijena dionica Applea ponovno obara rekorde, a investitori očekuju da će nakon predstavljanja novih modela iPhonea i pametnog sata iWatch cijena dodatno porasti

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.08.2014. / 09:04

Investitori uzbuđeni: Sprema se nešto VELIKO!

Nakon što je Tim Cook preuzeo vodstvo Applea, cijena dionice ove kompanije dosegla je najveći iznos u povijesti i premašila 700 dolara, da bi ubrzo nakon toga njena vrijednost brzo počela padati. Dio tržišnih analitičara tada je tvrdio kako je vrijeme Appleove dominacije gotovo te da su im potrebne nove kategorije proizvoda, dok su neki tvrdili kako se s vremenom pokazalo da Tim Cook ipak ne može uspješno voditi kompaniju kao i Jobs.

Jedan od poznatih tehnoloških investitora Carl Icahn prije godinu dana na Twitteru je objavio kako je cijena Appleove dionice (za koju su mnogi tvrdili da više nikad neće doseći cifre kao u rujnu 2012.) iznimno podcijenjena te je svima savjetovao kupovinu dok su cijene tako niske. Pokazalo se da je Icahn bio u pravu te je cijena Appleove dionice jučer premašila sto dolara (u lipnju je Apple podijelio dionice u omjeru 7:1 tako da prijašnja cijena od 700 dolara sada odgovara cijeni od 100 dolara) te su oni koji su ga poslušali u godinu dana povećali svoj ulog za čak 53 posto.

Razlog za ovakvo povećanje dionica jesu 'velike stvari' koje Tim Cook i ekipa pripremaju za ovu i sljedeću godinu. iPhone 5S s 4 inčnim ekranom najprodavaniji je telefon na tržištu, a u Appleu su uvjereni da će iPhone 6 s velikim ekranom i phablet koji pripremaju potpuno osvojiti korisnike pa su, prema informacijama tržišnih analitičara iz RBC-a, od svojih dobavljača naručili 70-80 milijuna telefona, odnosno čak 20 milijuna više u odnosu na narudžbe iPhonea 5C/5S. Osim velikih iPhonea, Apple ima još jedan veliki adut o kojem se već godinama piše – pametni sat iWatch. Sve je više glasina kako se njegov razvoj bliži kraju tako da bi ga Tim Cook mogao predstaviti već ove ili najkasnije sljedeće godine.

Također, očekujemo i predstavljanje novih modela iPadova, kao i nove modele računala (spominje se jači Mac mini, a možda i MacBook Air ili Pro prijenosnici). S obzirom da je ostalo još dosta vremena do službene najave novih modela iPhonea, do tada možemo očekivati brojne nove glasine oko potencijalnih opcija ovih telefona, a analitičari predviđaju kako će cijena Appleovih dionica i dalje rasti i obarati rekorde. 

Izvor: Huffington Post

foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti