Iocean X1, kineski telefon male cijene i solidnog hardvera

Kineska kompanija Iocean je nedavno predstavila niskobudžetni telefon naziva Iocean X1. S obzirom da sam imao pozitivno iskustvo s nekoliko njihovih modela otprije poput Iocean X8, iz navedenog razloga se nadam da ću biti jednako zadovoljan i s X1.

Ivan Vovk Ivan Vovk | 03.12.2014. / 09:51

Iocean X1, kineski telefon male cijene i solidnog hardvera

Kineska kompanija Iocean je nedavno predstavila niskobudžetni telefon naziva Iocean X1. S obzirom da sam imao pozitivno iskustvo s nekoliko njihovih modela otprije poput Iocean X8, iz navedenog razloga se nadam da ću biti jednako zadovoljan i s X1.

Moram priznati da u posljednje vrijeme sve češće viđam sve više i više jeftinijih telefona iz Kine. Pa jedino logičko rješenje za Iocean je bilo da i oni krenu pratiti taj trend. Produkt navedenog rješenja je Iocean X1. 

Iocean X1 je na prvi pogled vrlo simpatičan telefon koji je dostupan u pet različitih zgodnih boja. Kućište je napravljeno od čvrste plastike s dimenzijama 134.8x66x8.4mm i težinom 130g. Dizajn telefona je u principu više-manje uobičajen s glavnom karakteristikom zaobljenih rubova. 

U posljednje vrijeme možemo također vidjeti da većina novih pametnih telefona dolazi s ekranima većih dimenzija što katkad nije praktično. Kod telefona Iocean X1 je potpuno suprotna situacija jer ima IPS ekran veličine 4.5 inča. Ekran ima qHD rezoluciju odnosno 540×960 piksela. Za ovu veličinu ekrana navedena rezolucija je sasvim uredu. Po mojoj procjeni ekran je vrlo dobar jer ima sasvim dovoljno oštar prikaz i istovremeno ugodan je oku. Jedina mana ako ju možemo nazvati manom je nedostatak zaštite ekrana iako realno gledajući za ovaj cjenovni rang ne možemo to očekivati.

Iocean X1 je tipičan kineski pametni telefon s srednje jakim hardverom s obzirom da se ispod haube krije hardver koji možemo vidjeti i u mnogim drugim telefonima sličnog cjenovnog ranga. To znači da je baziran na temelju MT6582M čipseta gdje četiri jezgre grgljaju na 1.3Ghz. Uz to ima ugrađenih 1GB RAM-a i 8GB ROM-a. Za grafičke detalje brine se Mali-400 GPU. Od ukupnih 8GB memorije za pohranu podataka korisniku je dostupno 5GB s mogućnošću proširenja s memorijskom karticom maksimalnog kapaciteta 32GB. Također igrao sam nekoliko igrica i koristio sam nekoliko aplikacija koje svi mi svakodnevno koristimo i mogu slobodno reći da su sve aplikacije radile onako kako trebaju.

U ovom cjenovnom rangu do sada nisam naišao na pametni telefon koji ima kvalitetnu glavnu kameru. Nakon fotografiranja s X1 mogu slobodno reći da su fotografije srednje kvalitete što me iskreno i ne čudi za ovaj cjenovni razred. Inače prema specifikacijama Iocean X1 ima  8.0 MP kameru s LED bljeskalicom.

Android 4.4.2 KitKat blago rečeno postaje standard kod pametnih telefona, pa iz tog razloga i X1 dolazi s navedenim operacijskim sustavom. Kao i kod prethodnih Iocean modela imate mogućnost odabira između nekoliko lijepih tema. Također sam uočio da su ikone i widgeti vizualno dotjerani. Sam sustav je vrlo fluidan i brz, aplikacije se vrlo brzo učitavaju. Od noviteta je svakako zanimljiva funkcija Smart Awake koja vam omogućava da pomoću gesture kontrola otvorite aplikaciju za kameru ili otiđete direktno na Facebook sa zaključanog ekrana.

Kao i skoro svi prethodni modeli Iocean kompanije, X1 također u potpunosti podržava 3G mrežu u Hrvatskoj s obzirom da podržava frekvencije 900/2100 za 3G, što je opet doista vrlo bitno iz razloga jer se frekvencija 900Mhz još uvijek koristi.

Iocean X1 dolazi s izmjenjivom Li-Polymer baterijom kapaciteta 1600 mAh. Na prvi pogled će vam se možda činiti da je to premali kapacitet ali u stvarnosti to ipak nije tako, jer X1 ima manji ekran veličine 4.5 inča i hardver koji nije preveliki potrošač energije. Pa gledajući s iznadprosječnim korištenjem baterija pruža autonomiju od jednog i pol dana što je svakako dobar rezultat.

Ukupno gledajući Iocean X1 nije loš telefon, dapače za ovaj cjenovni rang nudi mnogo toga dobrog poput vrlo lijepog dizajna, jako dobrog ekrana. Također tu je već poznati srednje jak hardver i naravno puna podrška za 3G mrežu. Osim toga dolazi s instaliranim Android 4.4.2 Kitkat operacijskim sustavom koji ima nekoliko noviteta poput funkcije Smart Awake. Za više informacija možete posjetiti službenu stranicu. Cijena ovog pametnog telefona iznosi oko 130$ kojeg možete npr… kupiti ovdje.

Izvor majordroid

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti