iPhone 5 će umjesto NFC-a imati Bluetooth 4.0?

Nova linija MacBookova Air dolazi sa novom, četvrtom generacijom Bluetootha koja bi mogla postati i sastavni dio novih iPhonea te postati zamjena NFC-ut.

Zimo Zimo Zimo | 22.07.2011. / 11:51

iPhone 5 će umjesto NFC-a imati Bluetooth 4.0?

Nova linija MacBookova Air dolazi sa novom, četvrtom generacijom Bluetootha koja bi mogla postati i sastavni dio novih iPhonea te postati zamjena NFC-ut.

Apple je prije dva mjeseca postao član odbora Bluetooth grupe, a već je sada ovu tehnologiju ugradio u svoju novu liniju računala MacBook Air i Mac mini.

Ovaj tech gigant je treću verziju Bluetootha zaobišao te koristio četiri godine staru verziju 2.1, koja se koristi još uvijek na iPhoneu 4 i MacBook Pro računalima.

No od sada, Apple je počeo u svoja računala ugrađivati Bluetooth 4.0, čime je postao i prvi proizvođač koji ima BT 4.0 u svojim proizvodima.

Jača strana Bluetootha 4.0 jest njegova BLE tehnologija ('Bluetooth Low Energy'), koja omogućuje Bluetooth uređajima komuniciranja sa upola manje energije, a moguće je za manje potrebe koristiti jednu stotinu energije, dakle BT 4.0 donosi poboljšanja sa priličnom uštedom energije nego kao što je to slučaj sa dosadašnjim verzijama.

Ostale važnije značajke su puno veći domet, do 200m, te latencija od 8ms, napomenimo samo da je u starijim verzijama latencija iznosila do 100ms. Osim toga BT 4.0 nudi mogućnost biranja između male i veće potrošnje energije, kao što je primjer kod mijenjanja brzina CPU-a.

Ono što je zanimljivo spomenuti, jest da se BLE uspoređuje sa drugim industrijskim standardima koji ne zahtijevaju dodatnu infrastrukturu, pa bi time mogao postati konkurencija NFC-u (near field communication), kojeg su već u svoje telefone ugradili Google, Nokia, Samsung i ostali.

Tako bi Apple umjesto da koristi dva čipa, odnosno jedan za tradicionalni Bluetooth, a jedan za NFC, mogao preusmjeriti energiju samo na jedan, odnosno Bluetooth 4.0, čime bi Apple dobio više mjesta i manju potrošnju energije.

Via ITPortal

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti