Iran se hvali: Uspješno smo poslali svoj prvi vojni satelit u orbitu

Iran je u orbitu uspio lansirati svoj prvi vojni satelit. Za uspjeh je zaslužno takozvano zračno krilo Islamske revolucionarne garde (IRGC).

Branimir Vorša | 23.04.2020. / 07:49

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Raketa Kased (Qassed) domaće iranske proizvodnje poletjela je prema Zemljinoj orbiti s nepoznate lokacije u središnjem pustinjskom dijelu Irana. Njezin teret bio je vojni satelit Noor 1.

Iranski državni mediji prenose da je satelit dosegnuo visinu od 425 kilometara, no niti jedan drugi svjetski neovisni medij nije potvrdio uspješno postavljanje tog satelita u Zemljinu orbitu.

Islamska revolucionarna garda nadgledala je tijek lansiranja, koja je tempirana tako da bude taman na njihovu obljetnicu, piše iranska agencija Mehr.

Zračne snage IRGC-a imaju čitav niz raketa dugog dometa i sustava za lansiranje satelita koje je razvila iranska raketna industrija.

Iranu je ovo drugo po redu lansiranje u svemir od početka godine, a prvo je zabilježeno u veljači. Iran je tad tvrdio da je uspješno u orbitu postavio komunikacijski satelit Zafar-1. No, njihovo ministarstvo obrane kasnije je obznanilo da satelit nije dosegnuo orbitu zbog premale brzine kretanja.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti