IRB predstavio rezultate projekta "Qua/Qua Protein"

Projekt je rezultirao brojnim konkretnim koristima za unaprjeđenje prvenstveno dijagnostike, zatim farmaceutike, biotehnologije, bioanalitike i prehrambene industrije.

Hina | 05.12.2023. / 13:01

Otvoreni dan IRB-a (Foto: Institut Ruđer Bošković)

Laboratorij za bioanalitiku Zavoda za molekularnu medicinu Instituta Ruđer Bošković (IRB) predstavio je u utorak u Zagrebu rezultate projekta kvalitativne i kvantitativne analize proteina u sklopu kojega je razvio novu metodu s naglašenom kliničkom primjenom, priopćio je IRB.

Projekt Qua/Qua Protein omogućuje identifikaciju i kvantifikaciju proteina u jednoj analizi što omogućava ubrzavanje i točnije rezultate u nizu kontrolnih i dijagnostičkih pretraga vezanih uz analize proteina i aminokiselina te istraživački potencijal vezan uz dosad nepoznate proteine, ističe se u priopćenju.

Slika nije dostupna Istraživanje ruđerovaca otkriva tajne sprezanja čestica

Projekt je rezultirao brojnim konkretnim koristima za unaprjeđenje prvenstveno dijagnostike, zatim farmaceutike, biotehnologije, bioanalitike i prehrambene industrije.

Tako je, između ostalog, omogućio istraživanja proteina koji nisu vidljivi standardnim metodama, brza određivanja patogenih organizama u biološkim fluidima (npr. slini, krvi, urinu), učinkovito otkrivanje patvorenih namirnica sumnjiva porijekla (npr. mesne prerađevine, med, maslinovo ulje) te identifikaciju nepatogenih organizama u okolišu ili proizvodu (npr. voda, sir, pivo). Projekt je rezultirao i s patentnom prijavom inovativnog reagensa.

Na projektu je radilo više od 20 znanstvenika iz nekoliko različitih laboratorija diljem Hrvatske i partnerske tvrtke Conscius iz Zagreba, a dosad je objavljen u pet znanstvenih publikacija.

Voditelj projekta, izvanredni profesor Mario Cindrić napomenuo je na predstavljanju da je održan niz međunarodnih prezentacija i predavanja te ostvarenja suradnja s University of Victoria, odnosno Genome BC Proteome Centre iz Kanade.

U sklopu projekta nabavljen je spektrometar masa visoke rezolucije, koji uz originalna kemijska i softverska rješenja, može nepogrešivo odrediti aminokiselinske sekvence proteina i peptida (važno u istraživanju vrsta, porijekla hrane, tumora, porijekla tumora i sl.) i nepogrešivo odrediti aminokiselinske sekvence mješovitih vrsta, tzv. metaproteom, istaknuo je Cindrić.

Marina Juribašić Kulcsár, Leonarda Vugrin i Ivan Halasz Novo istraživanje znanstvenika s IRB-a pruža dublje razumijevanje mehanokemije i otvara vrata za nove inovacije

Projekt "Qua/Qua Protein: Kvantitativna i kvalitativna analiza proteina za potrebe biomedicine i biotehnološke industrije" proveo je Laboratorij za bioanalitiku Zavoda za molekularnu medicinu Instituta Ruđer Bošković u suradnji s tvrtkom Conscius d.o.o.

Ukupna vrijednost projekta je 1,1 milijun eura, pri čemu je oko 900.000 eura osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti