IRB predstavio spektrometar masa, instrument za analizu proteina

Ovaj će projekt rezultirati s patentnom prijavom inovativnog reagensa, a njegov je cilj ponuditi identifikaciju i kvantifikaciju proteina u jednoj analizi.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.04.2023. / 13:34

Mario Cindrić (Foto: IRB)

U sklopu projekta „Qua/Qua Protein: Kvantitativna i kvalitativna analiza proteina za potrebe biomedicine i biotehnološke industrije“, Institut Ruđer Bošković, Zavod za molekularnu medicinu, Laboratorij za bioanalitiku predstavio je spektrometar masa, instrument za kvalitativno i kvantitativno određivanje biomolekula. Ovaj instrument vrijedan je više od 330 tisuća eura, a uz originalna kemijska i softverska rješenja, može nepogrešivo odrediti aminokiselinske sekvence proteina i peptida, što je od velike važnosti u istraživanju vrsta, porijekla hrane, tumora, porijekla tumora i sl. te nepogrešivo odrediti aminokiselinske sekvence mješovitih vrsta, tzv. metaproteom.

Matej Bubaš i Ivana Fabijanić Veliki uspjeh hrvatskih znanstvenika: Razvili su djelotvorniji nanomaterijal za senzore nove generacije

Jelena Godrijan Ruđerovka dobitnica prestižne potpore Europske organizacije za molekularnu biologiju

Kako je prilikom predstavljanja naglasio dr. sc. Mario Cindrić, izvanredni profesor i voditelj projekta Qua/Qua protein, spektrometar masa omogućit će snimanje kako velikih molekula (peptida) tako i onih malih (amino kiselina). Osim navedenih svojstava instrument sve svoje podatke izvozi u originalni softver koji će u konačnici omogućiti iznimno precizne analize koje imaju svoju primjernu u medicini, farmaceutici, biotehnologiji, bioanalitici te prehrambenoj industriji, objasnio je Cindrić.

Ovaj će projekt rezultirati s patentnom prijavom inovativnog reagensa, a njegov je cilj ponuditi identifikaciju i kvantifikaciju proteina u jednoj analizi. Time bi se mogao znatno skratiti veliki broj kontrolnih i dijagnostičkih pretraga vezanih uz analize proteina te tako doprinijeti unaprjeđenju industrije i zdravstva.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti