Iščeznuo im pred očima: Astronomi izgubili egzoplanet koji zapravo nikad nije ni postojao

Astronomi vjeruju da jedan od prvih pronađenih egzoplaneta zapravo to nije, odnosno da i ne postoji.

Branimir Vorša | 21.04.2020. / 09:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

NASA-in teleskop Hubble snimio je, čini se, oblak prašine koji su astronomi interpretirali kao planet. Hubble je snimku napravio još 2004. godine, a riječ je bila o objektu udaljenom 25 svjetlosnih godina od Zemlje.

Godine 2006. astronomi su nakon proučavanja prikupljenih podataka iz Hubblea zaključili da je možda riječ o egzoplanetu, što je i službeno objavljeno 2008. godine, kad je objavljeno njegovo otkriće i kad je dobio naziv Fomalhaut b.

Ono što je Hubble zapravo snimio, sad se pokazalo, vjerojatno je oblak prašine nakon sudara dva ledena tijela u svemiru. Drugim riječima, teleskop je gledao u pravu točku u pravo vrijeme da zabilježi posljedice tog svemirskog sudara, a ne sam udar.

Ti su sudari ekstremno rijetki pa je zapravo riječ o važnom događaju, koji smo zapravo uspjeli uhvatiti. VJerujemo da smo bili na pravo mjestu u pravo vrijeme da bismo svjedočili tako neuobičajenom događaju, rekao je Andras Gaspar, autor studije i pomoćni astronom Opservatorija Steward Sveučilišta u Arizoni.

Bio je jedan od prvih zabilježenih egzoplaneta, a sada je samo oblak prašine. Astronomi su imali sumnje oko toga da je riječ o egzoplanetu još od trenutka kad su interpretirani podaci, jer je teleskop zabilježio prisutnost (nepostojećeg) planeta u čovjeku vidljivom svjetlosnom spektru, što je neuobičajeno za otkrića egzoplaneta.

Isto tako, nije zabilježen niti toplinski signal egzoplaneta, a ti planeti, posebice oni mlađi, zrače toplinom koja je vidljiva u infracrvenom spektru. Astronomi su to pripisali prstenu prašine oko tog nepostojećeg planeta.

Godine 2014. Hubble je zavirio u isti kutak našeg međuzvjezdanog susjedstva i otkrio da planeta jednostavno više nema, da je iščeznuo,  a svake godine prije toga promatranja bi pokazala da je signal sve slabiji i slabiji.

Astronomi su otkrili prema modelu koji su napravili i da će se sličan sudar u Fomalhaut sustavu dogoditi za 200.000 godina, što samo pokazuje koliku su sreću imali što su zabilježili posljedice sudara 2004. godine.

Izvor: CNN

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti