Islandski vulkan ključa ispod tla: Poslušajte jezive i zastrašujuće zvukove koje proizvodi

Zahvaljujući aplikaciji američkog Sveučilišta Norrthwestern javnost može zapravo čuti kretanje tla u jeku potencijalne nove vulkanske erupcije na Islandu. Zvukovi koje su snimili nisu nimalo ugodni.

Branimir Vorša | 19.11.2023. / 09:07

Vulkanska aktivnost na području Fagradalsfjalla
Vulkanska aktivnost na području Fagradalsfjalla (Foto: Afp)

U jeku pojačane seizmičke aktivnosti koja signalizira potencijalnu erupciju u blizini islandskog vulkana Fagradalsfjall, poluotok Reykjanes bori se s valom potresa. Aplikacija Earthtunes američkog Sveučilišta Northwestern nudi jedinstven način praćenja tih seizmičkih događaja pretvaranjem frekvencija podrhtavanja u zvuk, omogućujući korisnicima da slušaju kretanje Zemlje.

Nedavna seizmička aktivnost na Islandu odjekuje poput uznemirujuće simfonije, nalik zvukovima lupanja vratima, tuče na limenom krovu i zveckanja kocki leda. Aplikacija Earthtunes koristi snimke postaje Globalne seizmografske mreže (BORG) u blizini Reykjavika, nudeći uvid u promjenjivu seizmičku dinamiku oko Fagradalsfjalla.

24-satni audio zapis od 10. do 11. studenog bilježi intenzivnu aktivnost, obilježenu upornim zvukovima kucanja koji podsjećaju na nečije lupanje vratima. Seizmologinja sa spomenutog američkog sveučilišta, Suzan van der Lee, koj je i suprogramerica Earthtunesa, opisuje događaje oko vulkana na Islandu kao značajne, uzbudljive i zastrašujuće. Pohvalila je proaktivne mjere Islanda, uključujući evakuaciju stanovnika iz Grindavika i geotermalne elektrane Svartsengi.

Van der Lee povlači paralele između nadolazeće erupcije i erupcije Heimaeya iz 1973. godine, naglašavajući neviđenu opasnost za regiju. Unatoč povijesnoj otpornosti Islanđana, ona primjećuje potencijalni ekonomski i osobni danak za evakuirane stanovnike.

Za nekoliko dana ili tjedana možda više neće imati svoje poslove, domove i većinu imovine, dok će i dalje morati hraniti svoje obitelji i plaćati svoje hipoteke, kaže Vaan der Lee. Međutim, priznaje spremnost Islanda na takve situacije, djelomično oblikovane erupcijom na Vestmannaeyjaru prije 50 godina.

Ova razina opasnosti je bez presedana za to područje Islanda, ali ne i za Island u cjelini, kaže van der Lee, naglašavajući spremnost zajednice na izazove koje donosi područje Fagradallsfjall-Svartsengi-Grindavik.

Izvor: Northwestern.edu

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti