Isplati li se biti virtualni asistent u Hrvatskoj?

Hrvatska dobiva oko 100 novih virtualnih asistenata godišnje, koji svoje usluge, u prosjeku, naplaćuju 20,50 eura po sati.

Martina Čizmić | 07.08.2023. / 12:45

Virtualni sastanak (Foto: Getty Images)

Kad vam netko spomene virtualnog asistenta, mnogi prvo pomisle na Siri ili Alexu. No, virtualni asistenti puno su više od toga.  

U posljednjih nekoliko godina, virtualni asistenti su, iz gotovo nepoznatog zanimanja, doživjeli pravu malu revoluciju i postali industrija koju se prepoznaje. Virtualni asistenti u Hrvatskoj danas surađuju s domaćim poduzetnicima kojima najčešće pomažu oko zadataka iz područja administracije, operative, organizacije i marketinga.

Mahom su to visokoobrazovane žene koje imaju prethodno radno iskustvo iz srodnih područja, a sada svoje usluge nude samostalno putem vlastitih obrta ili tvrtki. 

Točan broj virtualnih asistenata koji svoje usluge pružaju u Hrvatskoj nemoguće je odrediti jer ne postoji službeni registar virtualnih asistenata, no rezultati istraživanja, koje je proveo Go2human Hub, pokazuju da danas u Hrvatskoj ima oko 400 aktivnih virtualnih asistenata.

Sanja Veletanlić Znate li tko su virtualni asistenti i čime se oni zapravo bave?

Kako ističu, Hrvatska dobiva oko 100 novih virtualnih asistenata godišnje, koji svoje usluge, u prosjeku, naplaćuju 20,50 eura po sati. 

Ako računamo da virtualni asistent u prosjeku naplati 3 sata dnevno jer naplaćuju isključivo efektivne, tj. produktivne sate, dolazimo do prosječnih mjesečnih (bruto) prihoda od 1.230 eura (3 sata x 20 radnih dana x 20,50 EUR).
Kada taj bruto iznos usporedimo s prosječnom mjesečnom isplaćenom neto plaćom po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj koja je za travanj 2023. godine iznosila 1.122 eura jasno je da se većina virtualnih asistenata neće brzo i lako obogatiti baveći se samo virtualnom asistencijom
, pojašnjavaju iz Go2human Huba. 

Tko su virtualni asistenti u Hrvatskoj? (Foto: Go2human Hub)

Fleksibilnost radnog vremena, samostalnost prilikom odabira klijenata i poslova te mogućnost rada od doma su za većinu virtualnih asistenata razlozi zbog kojih odabiru raditi taj posao. Usprkos činjenici da se virtualnom asistencijom neće lako obogatiti, samostalnost i fleksibilnost ih čine jako zadovoljnima.

S obzirom na to da mnogi neke poslove poput pisanja e-mailova, prepuštaju alatima s umjetnom inteligencijom, zanimalo nas je koriste li i virtualni asistenti umjetnu inteligenciju u svome radu?

Virtualni asistenti već dulje koriste AI alate u svom radu, samo je to sve prije ChatGPTa prolazilo ispod radara. Za primjer, virtualni asistenti često pomažu poduzetnicima kod obrade video sadržaja i za to koriste alate koji pomoću AI izrađuju titlove za video. Kod obrade fotografija za objave na društvenim mrežama također koriste AI alate, primjerice za uklanjanje pozadine s fotografije. ChatGPT koriste i za pomoć pri raznim istraživanjima, od istraživanja ključnih riječi do poliranja tona nekog teksta. Mogućnosti primjene AI alata u našem poslu su velike i ne bježimo od toga jer nam AI pomaže da svakodnevne zadatke odradimo brže i kvalitetnije, pojasnila je za Zimo, Sanja Veletanlić, voditeljica Go2human Huba.

Znači li to da će alati umjetne inteligencije smanjiti potražnju za virtualnim asistentima? 

Pasti će potražnja samo za onim virtualnim asistentima koji nisu naučili koristiti AI alate u svom radu. Oni koji to nauče se ne moraju bojati, jer klijentima će i dalje trebati pomoć. Ne stignu svi poduzetnici sami učiti nove alate i primjenjivati ih, upravo zato angažiraju virtualne asistente, istaknula je Veletanlić.

No, broj domaćih poduzetnika koji su spremni krenuti u suradnju s virtualnim asistentima stagnira usprkos sve većoj informiranosti. Iako im suradnja s virtualnim asistentima može donijeti znatne uštede i pomoći u rastu i razvoju poslovanja, većina će radije i dalje podnositi svakodnevnu preopterećenost na koju su navikli nego uvesti promjene i inovacije u svoje poslovanje.

Zato virtualnim asistentima ne preostaje drugo nego i dalje educirati domaće tržište, i to ne samo u smjeru informiranja o tome da virtualni asistenti postoje, već konkretnije u smjeru pomoći malim poduzetnicima da se ohrabre i nauče delegirati svakodnevne operativne zadatke, ističu iz Go2human Huba. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti