Prvi dojmovi: Isprobali smo najiščekivaniji smartphone godine!

Da se zaista radi o najiščekivanijem telefonu najbolje govori podatak kako su novinari stajali u redu ne bi li dobili nekoliko minuta tijekom kojih su se mogli upoznati s tim čudom od telefona.

Martina Čizmić | 05.09.2019. / 14:17

Posjetili smo najveći tehnološki sajam u Europi (Video: Zimo)
Posjetili smo najveći tehnološki sajam u Europi (Video: Zimo) - 3 (Foto: Zimo)

Kad je u veljači predstavljen javnosti, Samsung Galaxy Fold okrunio se titulom najiščekivanijeg pametnog telefona ove godine. Fleksibilni dizajn s dva ekrana Samsungu je donio veliku pozornost. No telefon koji se trebao početi prodavati u travnju, naišao je na probleme zbog kojih je službeni početak prodaje bio odgođen.

Dugo je Samsung radio na poboljšanju i ispravljanju svih problema s kojima su se prvi testeri susreli, da bi na sajmu IFA 2019 koja se upravo održava u Berlinu svečano objavio i službeni početak prodaje. Tako će dugoiščekivani Fold u prodaju krenuti 18. rujna, ali samo na odabranim tržištima Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Singapura, dok će 27. rujna svoje primjerke dobiti i korisnici u SAD-u.

Predstavljanje Folda na sajmu IFA (Foto: ZIMO)

Na žalost, prema informacijama iz Samsung Hrvatska, korisnici u Hrvatskoj neće imati priliku naručiti i kupiti Fold (barem za sad). No zato smo mi imali priliku poigrati se s Foldom na IFA-i.

Prvi dojmovi

Da se zaista radi o najiščekivanijem telefonu najbolje govori podatak kako su novinari stajali u redu ne bi li dobili nekoliko minuta tijekom kojih su se mogli upoznati s tim čudom od telefona.

Samsung Galaxy Fold Samsung priprema još dva telefona sa savitljivim ekranima

Prvi dojam koji smo dobili je da uređaj zaista djeluje robusno i čvršće nego što smo očekivali. Na prvi pogled izgleda poput dva telefona koji su spojeni metalnom kopčom na boku. No to je samo prvi dojam. Čim ga uzmete u ruke osjećate njegovu težinu koja je značajnija od ostalih pametnih telefona na tržištu, što je i za očekivati jer se radi o dva uređaja spojena u jedan.

Prednji ekran je nešto uži u odnosu na ono što smo navikli na drugim pametnim telefonima, ali dovoljno velik kako bi pružio sve informacije koje vam trebaju. Čak i da ne otvorite Fold u punu veličinu, prednji ekran izvrsno funkcionira sam za sebe.

Međutim, prava se raskoš osjeća tek kad se uređaj rastvori. Poučeni tuđim iskustvima, bili smo veoma oprezni, ali bez razloga. Šarke koje su u Samsungu razvijali i ekran na kojem su radili proteklih mjeseci zaista funkcioniraju besprijekorno. Otvarali smo i zatvarali uređaj desetak puta bez ikakvih problema. Ekran se svaki put uredno uključio i prebacio prikaz s vanjskog ekrana na unutarnji.

Galaxy Fold Uživo sa sajma IFA: Isprobali smo Galaxy Fold i saznali datum početka prodaje u Europi

Kamera koja je skrivena u desnom gornjem uglu unutarnjeg ekrana izvrsno funkcionira kao selfie kamera. Jedino zbog veličine Folda fotografiranje selfija djeluje malo nezgrapno. Malo smo lutali po ekranu u potrazi za “točkicom” koju treba pritisnuti za fotografiranje, a i držanje prilično velikog uređaja u jednoj ruci i istovremeno poziranje bilo je, u najmanju ruku, izazovno.

Posjetili smo najveći tehnološki sajam u Europi (Video: Zimo) Posjetili smo najveći tehnološki sajam u Europi (Video: Zimo) - 3 (Foto: Zimo)

Ali fotografije su bile izvrsne, kao što od Samsunga i očekujemo.

U kratko vrijeme koliko smo se družili s Foldom isprobali smo kako funkcionira multitasking, odnosno istovremeni prikaz tri aplikacije na velikom ekranu, prikaz Google karata te fotografiranje.

Dojam je da će Fold biti veoma zanimljiv uređaj koji će privlačiti poglede gdje god ga izvadite iz džepa. No isto tako i da će trebati neko vrijeme da se korisnici naviknu na njega i njegove mogućnosti. Za one koji vole gledati video ili obrađivati dokumente na pametnom telefonu, ekran koji je dvostruko veći od klasičnog pametnog telefona samo je dodatni plus.

Vrijedi li dvije tisuće eura koliko košta u Europi? Ostavljamo vam da sami odlučite.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti