Istočni Mediteran i Bliski istok na udaru klimatskih promjena: Temperature će rasti dva puta više od ostatka svijeta

Znanstvenici preporučuju brzu implementaciju svega što je dogovoreno Pariškim sporazumom, kojim se porast temperature nastoji ograničiti na manje od dva Celzijeva stupnja.

Hina | 15.09.2022. / 08:25

Temperatura Sredozemnog mora raste (Foto: European Union, Copernicus Marine Environment Monitoring Service)

Klimatske promjene mogle bi imati razoran učinak na živote milijuna na istočnom Sredozemlju i na Bliskom istoku, gdje temperature rastu dvostruko brže od globalnog prosjeka, upozoravaju znanstvenici.

U tom bi području temperature mogle narasti za čak pet Celzijevih stupnjeva do kraja stoljeća, navodi se u zajedničkom izvješću Ciparskog instituta i Instituta Maxa Plancka za klimatska i atmosferska istraživanja.

Toplinski val Toplinski val u Sredozemnom moru prijeti ekosustavima

Za istočni Mediteran i Bliski istok predviđa se gotovo dvostruko veći porast temperature nego u drugim naseljenim dijelovima svijeta.

Izvješće će biti predstavljeno na klimatskoj konferenciji UN-a (COP27) u studenome u Egiptu.

Kombinacija manje količine oborina i rasta temperatura prouzročit će velike suše i ugroziti sigurnu opskrbu hranom i vodom. Usto mnoge zemlje neće biti pripremljene za porast razine mora, upozoravaju znanstvenici.

Takav scenarij rezultirat će brojnim izazovima za obalnu infrastrukturu i poljoprivredu te može dovesti do salinizacije obalnih vodonosnika, uključujući i one u gusto naseljenim područjima, poput delte Nila, kazao je autor izvješća dr. George Zittis s Ciparskog instituta.

Slika nije dostupna Studija otkrila zabrinjavajuće stanje: Tlo na Sredozemlju ubrzano propada i pretvara se u - pustinju

Vodonosnici su podzemni propusni slojevi iz kojih se može crpiti voda.

Znanstvenici preporučuju brzu implementaciju svega što je dogovoreno Pariškim sporazumom, kojim se porast temperature nastoji ograničiti na manje od dva Celzijeva stupnja.

Budući da klimatske promjene ne poznaju granice i mnogi se regionalni problemi mogu proširiti, nužno je da države međusobno tješnje surađuju u borbi s klimatskim promjenama i ublaže njezine posljedice, kazao je Jos Lelieveld s Instituta Maxa Plancka, koordinator ovog istraživanja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti