Istraživanje otkrilo nevjerojatan utjecaj koji ženske suze imaju na muškarce

Razumijevanje utjecaja suza na agresiju moglo bi rasvijetliti društvene kemosignale i njihovu ulogu u ljudskom ponašanju.

Martina Čizmić | 31.12.2023. / 10:28

Žena plače, ilustracija (Foto: Getty Images)

Ženske suze obično su se tumačile kao znak slabosti u slučajevima konfrontacije s muškarcima. No, znanstvenici su otkrili kako one imaju i posebnu funkciju.

U studiji objavljenoj u časopisu PLOS Biology, istraživači iz Izraela otkrili su da suze žena sadrže kemikalije koje smanjuju agresivno ponašanje kod muškaraca.Osim toga, istraživači su otkrili da miris ženskih suza smanjuje aktivnost mozga povezanu s agresijom, što rezultira manje agresivnim ponašanjem muškaraca.

Istraživanje koje je vodio Shani Agron sa Weizmannovog instituta za znanost u Izraelu, grupu je muškaraca izložilo ženskim emocionalnim suzama (suzama koje su nastale u emocionalnim situacijama), dok je druga grupa bila izložena fiziološkoj otopini. Obje grupe igrale su igru koja je osmišljena da izazove agresivno ponašanje.

Analiza je pokazala da su oni muškarci koji su bili izloženi ženskim emotivnim suzama (u obliku inhalacije) bili manje osvetoljubivi i to za čak 40 posto. 

Psi Znanstvenici tvrde: Čovjekov "najbolji prijatelj" jasno pokazuje emocije pri ponovnom susretu

Znanstvenici su napravili MRI njihovih mozgova što je otkrilo smanjenu aktivnost u regijama mozga povezanim s agresijom (prefrontalnom korteksu i prednjoj insuli) kad su muškarci bili izloženi ženskim emocionalnim suzama u usporedbi sa situacijama kada nisu bili izloženi suzama.

Kako ističu znanstvenici, ovo otkriće ukazuje na vezu između suza, promijenjene moždane aktivnosti i smanjenog agresivnog ponašanja kod muškaraca, ukazujući na ulogu društvenih kemijskih signala u ljudskoj agresiji.

Znanstvenici su stoga zaključili da miris ženskih suza može sadržavati kemijske signale koji mogu utjecati na ponašanje muškaraca smanjenjem agresivnih tendencija.

Inače, zanimljivo je da su prije ovog istraživanja, znanstvenici isti učinak uočili i kod miševa, pa se nameće zaključak kako emocionalne suze nisu jedinstvene za ljude, već ih kao kemijske signale koriste i životinje. 

Izvor: Eureka Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti