Istraživanje pokazalo da će se broj investitora u kriptovalute udvostručiti tijekom sljedećih 12 mjeseci

Rezultati istraživanja objavljeni su malo prije nego je Musk, jednim tvitom, srušio vrijednost bitcoina za oko 7 tisuća dolara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.05.2021. / 13:18

Bitcoin (Foto:Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Nedavno je guverner središnje britanske banke poručio svim investitorima u kriptovalute da moraju biti spremni izgubiti sav novac koji su uložili. Na tržištu kriptovaluta poput bitcoina nije neuobičajeno da vrijednost u jedan dan skoči ili padne za više tisuća dolara. Pri tome na vrijednost kriptovaluta mogu utjecati faktori koje se ne može predvidjeti. Npr. nakon što je Musk jučer objavio da Tesla više neće prihvaćati bitcoine kao sredstvo plaćanja za njihove automobila, cijena jednog bitcoina se strmoglavila i u kratko vrijeme pala za oko 7 tisuća dolara, prije nego je ponovno porasla.

Slika nije dostupna Upozorenje guvernera središnje britanske banke ulagačima u kriptovalute: Budite spremni izgubiti sav novac

Ta informacija dovoljno govori o nestabilnosti kriptovaluta i riziku takvih investicija, no s druge strane, takav oblik ulaganja može donijeti i velike prinose te su se mnogi, pogotovo rani investitori, obogatili zahvaljujući kriptovalutama.

Istraživanje koje je provela kriptomjenjačnica Gemini pokazalo je kako sve veći broj ljudi u budućnosti planira dio svoje imovine uložiti u kriptovalute. Ono je provedeno prije Muskova tvita koje je privremeno srušilo vrijednost bitcoina, a pokazalo je da tijekom sljedećih dvanaest mjeseci oko 13 posto odraslih Amerikanaca, odnosno oko 19,3 milijuna ljudi, namjerava investirati u digitalne valute poput bitcoina i ethera.

Istraživanje je provedeno nad 3 tisuće osoba starih između 18 i 65 godina čiji su godišnji prihodi 40 tisuća dolara ili viši, a osim povećanja investicija, rezultati pokazuju da će se promijeniti profil prosječnog investitora. Do sada je prosječan ulagač u kriptovalute bio 38-godišnji muškarac, no takav oblik investicija sve je zanimljiviji i starijima tako da iz Geminija kažu da će se prosječna dob (američkog) kriptoinvestitora povećati na 44 godine.

Slika nije dostupna Potpuni zaokret: Musk šokirao kriptozajednicu objavom da više nije moguće kupiti Teslu bitcoinom

Iz Geminija naglašavaju kako je trenutačno zanimanje za kriptovalute, ali i prinosi koji se ostvaruju takvim oblikom investicija na najvišoj razini i očekuju da će se nastaviti i dalje. Naravno, uvijek treba imati na umu rizik s kojim se ulaže u kriptovalute jer je prije nekoliko godina, nakon što je vrijednost bitcoina dosegla skoro 20 tisuća dolara, brzo pala na ispod 4 tisuće dolara, zbog čega su mnogi izgubili većinu investicije, a neki čak i dio životne ušteđevine koju su mislili povećati ulaganjem u bitcoin.

Izvor: Business Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti