Upozorenje guvernera središnje britanske banke ulagačima u kriptovalute: Budite spremni izgubiti sav novac

Ponovno raste vrijednost kriptovaluta, a nakon bitcoina veliki rast ostvario je Ether, kao i Dogecoin koji popularizira Elon Musk.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.05.2021. / 17:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kada je ludilo oko bitcoina prije nekoliko godina obuzelo cijeli svijet, uključujući i Lijepu Našu, mnogi su se u kratko vrijeme obogatili, no dio njih nije bio te sreće. Prekasno su se uključili u igru te su s investiranjem u kriptovalute počeli nedugo prije nego je njihova vrijednost počela strmoglavo padati. Kako je bila riječ o osobama koje su tražile kratkoročnu brzu zaradu, na kraju su prodali svoje bitcoine i avanturu s kriptovalutama završili u (velikom) minusu.

Slika nije dostupna Musk je uvjeren: Na Marsu se neće koristiti tradicionalne, već kriptovalute

U međuvremenu bitcoin se oporavio te je njegova vrijednost premašila 60 tisuća dolara (s vremenom je opet pala), a u posljednje vrijeme raste i ether, kao i kriptovaluta koju favorizira Musk dogecoin. Zahvaljujući takvom porastu vrijednosti, mnogi ponovno okreću milijune, no ono čega svi investitori u kriptovalute trebaju biti svjesni jest da je riječ o nesigurnom ulaganju. Kao što njihova vrijednost u kratko vrijeme može višestruko porasti i donijeti veliku zaradu, isto tako može brzo pasti i odvesti ulagače u veliki minus.

O kriptovalutama, njihovoj vrijednosti i opasnostima trgovanja, na jučerašnjoj konferenciji za mediji govorio je guverner središnje britanske banke Andrew Bailey. On je rekao kako kriptovalute nemaju suštinsku vrijednost te savjetuju njihovu kupovinu samo ako ste spremni izgubiti sav vaš novac. Isto upozorenje ranije su uputili iz britanskog financijskog regulatornog tijela (FCA) naglasivši kako je ulaganje u kriptovalute ili bilo kakva investicija koja je povezana s njima uključuje jako veliki rizik te bi svi investitori trebali biti spremni na gubitak svog novca koje ulože u njih.

Investitori u bitcoin, što se ove godine tiče, sigurno se neće složiti s Baileyom oko gubitka novca jer je do sada ove godine vrijednost te kriptovalute porasla oko 90 posto. Npr. Tesla je ranije ove godine kupila bitcoine u vrijednosti od 1,5 milijardi dolara, a vrijednost tih bitcoina popela se na čak 2,5 milijardi dolara. No ponukani neugodnim iskustvom od prije nekoliko godina, neki investitori zaobilaze bitcoin u širokom luku, smatrajući ga balonom koji bi mogao puknuti i brzo se ispuhati.

Bitcoin (Foto: AFP) MasterCard najavio prihvaćanje kriptovaluta: "Želimo omogućiti korisnicima da premještaju digitalnu imovinu kako god žele"

Naravno, nitko ne može predvidjeti kada bi moglo doći do pucanja tog balona pa dok vrijednost bitcoina i drugih kriptovaluta raste, u njih se i dalje ulažu značajna sredstva, pri čemu neki žele brzu kratkoročnu zaradu, dok drugi razmišljaju o bitcoinu kao dugoročnoj investiciji.

Izvor: CNBC

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti