Italija ima zanimljiv prijedlog gdje smjestiti jedan od najnaprednijih teleskopa na svijetu

Natječaj će biti službeno raspisan tek krajem sljedeće godine.

Hina | 31.05.2023. / 08:31

Ilustracija kako bi trebao izgledati Einsteinov teleskop (Foto: Einstein Telescope Organization (ETO))

Italija predlaže napušteni rudnik u udaljenom kutku Sardinije za smještaj jednog od najnaprednijih teleskopa na svijetu, nadajući se da će mirnoća mjesta rezultirati odobrenjem i sredstvima Europske unije.

Rudnik olova i cinka Sos Enathos u blizini grada Lule, koji se proteže 300 metara pod zemljom ispod bujne vegetacije, odabrala je rimska vlada kao kandidata za smještaj takozvanog Einsteinovog teleskopa.

Projekt koji financira EU ima za cilj istraživanje dubokog svemira kroz proučavanje gravitacijskih valova, a može funkcionirati samo kada su vibracije tla minimalne.

Sunce i divovska pjega okrenuta preema Zemlji Divovska Sunčeva pjega trenutačno je okrenuta prema Zemlji, a astronomima čak ne treba ni teleskop da je vide

To će nam omogućiti da vidimo događaje vrlo blizu vremena kada se dogodio Veliki prasak prije oko 14 milijardi godina, rekao je za Reuters dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 2021. Giorgio Parisi.

Parisi i drugi znanstvenici kažu da je rudnik idealan zbog niske seizmičke aktivnosti tog područja i nepostojanja naselja u blizini, ali Italija se suočava s konkurentskom lokacijom u Meuse-Rhine, regiji podijeljenoj između Nizozemske, Njemačke i Belgije.

Natječaj će biti službeno raspisan tek krajem sljedeće godine.

Gravitacijski valovi, valovi u prostoru i vremenu koje je predvidio Albert Einstein, uzrokovani su sudarom nebeskih entiteta poput crnih rupa.

Očekuje se da će teleskop uhvatiti valove i promatrati volumen svemira mnogo veći nego što se vidi pomoću alata koji se trenutno koriste, poznatih kao interferometri. Talijanski projekt predviđa podzemni objekt trokutastog oblika s krakovima dugim 10 kilometara.

Saturn Neriješeni Saturnov misterij: Teleskop Hubble potvrdio novu pojavu mrlja na prstenovima tog planeta

Ogledala na kraju svakog tunela reflektirat će laserske zrake na čije duljine utječe prolazak gravitacijskih valova. Te minimalne varijacije u duljini analizirat će Einsteinov teleskop.

Lokalne vlasti sada vide teleskop kao priliku za uvođenje novog života u područje pogođeno lošom infrastrukturom, padom nataliteta i depopulacijom.

Rudnik je postao alternativa rudniku, rekao je Reutersu Mario Calia, 63-godišnji gradonačelnik Lule.

Calia, koji je i sam bivši rudar, rekao je da će projekt ostaviti Lulin prirodni krajolik netaknutim, a istovremeno će dovesti do ulaganja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti