Divovska Sunčeva pjega trenutačno je okrenuta prema Zemlji, a astronomima čak ne treba ni teleskop da je vide

Obzirom da Sunce ulazi u vrhunac aktivnosti unutar svoje 11-godišnjeg ciklusa, na njegovom površini se pojavljuje sve više pjega, neke od kojih su doista gigantskih proporcija.

Branimir Vorša | 24.05.2023. / 13:08

Sunce i divovska pjega okrenuta preema Zemlji
Sunce i divovska pjega okrenuta preema Zemlji (Foto: NASA/SDO)

Južnokorejski astronom kaže da se na površini Sunca pojavila pjega četiri puta veća od Zemlje te da se može vidjeti golim okom. Naravno, ne doslovce golim okom, već uz adekvatnu opremu za sigurno promatranje.

Sunce ne promatrati bez solarnih naočala

Spomenuti južnokorejski astronom, Bum-Suk Yeom, savjetuje astronomima amaterima da posegnu za naočalama za glednje pomrčine Sunca, koje imaju leće koje blokiraju 100 posto sunčevih UV i infracrvenih zraka, kako bi zaštitili oči.

Gigantska pjega na Suncu - 3 Gigantska pjega na Suncu: "Protoni dolaze brzinom od 1400 kilometara u sekundi. Kad prođu pokraj Zemlje, to je izuzetna indukcija"

Divovska sunčeva pjega prelazi Sunčev disk i mogao sam je jasno vidjeti sa solarnim naočalama. Morate koristiti naočale za pomrčinu ili solarne filtere kako biste zaštitili oči, pojasnio je s upozorenjem Yeom.

Promatrači u New Jerseyju, New Yorku, Pennsylvaniji i Nebraski mogli su u ponedjeljak snimiti sunčeve pjege bez ikakvih naočala, budući da je dim iz obližnjih šumskih požara bio prirodni filtar za zalazeće Sunce, piše pak portal spaceweather.com.

S druge strane, gledanje izravno u Sunce bez odgovarajućih naočala izuzetno je opasno, jer UV svjetlost Sunca može opeći vašu mrežnicu i ostaviti trajna oštećenja. Solarne naočale mogu se kupiti online, ali svakako ih se treba nabaviti iz pouzdanih izvora, kako biste bili sigurni da su naočale ispravno testirane te da doista i štite oči.

Ispustila i snažnu solarnu baklju

Spomenuta divovska sunčeva pjega nazvana AR3310 bila je pod budnim okom astronoma, dok je bila okrenuta prema Zemlji.

Sunčeve pjege su zapravo područja gdje Sunčeva magnetska polja mogu biti posebno aktivna. Dok se AR3310 kotrljala oko SUnca okrenuta prema nama, ispustila je i značajnu solarnu baklju, a ta baklja je registrirana kao M-baklja visoke razine, druga najviša razina na ljestvici koja klasificira solarne baklje po njihovoj snazi.

Golema pjega na Suncu Na Suncu uočena golema pjega veličine oko četiri Zemlje, iz Hrvatskog astronomskog saveza objavili i upozorenje

Američka Nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA), koja prati i vremenske uvjete u svemiru, izvjestila je da postoji 20 posto šanse da bi ta pjega mogla ispustiti snažnu baklju klase X, dok je još okrenuta prema Zemlji, prenosi spaceweather.com.

Baklja te snage mogla bi izazvati prekid radio signala, što utječe na zrakoplovstvo, a mogla bi izazvati i dugotrajne radijacijske oluje, koje mogu izazvati prekrasne aurore, ali također mogu utjecati na električne mreže i cjevovode ako je ta solarna baklja usmjerena ravno prema Zemlji.

Sunce se trenutno priprema za vrhunac aktivnosti u svom 11-godišnjem ciklusu, tijekom kojeg je veća vjerojatnost da će se pojaviti još pjega na njegovoj površini.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti