Ivan Đikić o razvoju lijeka za koronavirus

U svijetu se prvi put dogodilo da je broj novozaraženih porastao za milijun u manje od sto sati. Glavni tajnik UN-a upozorio je da se svijet nalazi na prekretnici i kako je virus otkrio pukotine u kosturu našeg društva.U tijeku je razvoj lijekova za koronavirus, a na tome radi i naš znanstvenik Ivan Đikić s kojim smo razgovarali.

Vibor Vlainić | 18.07.2020. / 21:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ljeto se vratilo na talijanske plaže, a vratila se i opuštenost Talijana. Kod Napulja nije bilo previše držanja razmaka. Ipak, u Italiji za sada nema drugog vala virusa. U SAD-u je potpuno drugačije stanje. Novozaraženih je već nekoliko dana zaredom više od 70.000.

Ta država i dalje je najpogođenija na svijetu s više od 3,7 milijuna slučajeva. Drugi je Brazil s nešto više od dva milijuna, a u Indiji se do sada zarazilo više od milijun ljudi. Slijede Rusija, Peru, Južna Afrika, Meksiko i Čile. Na Bliskom istoku najgore pogođena zemlja je Iran gdje se do sada prema službenim podacima zarazilo 270.000 ljudi, a predsjednik ima i svoje podatke.

"Procjenjujemo da je 25 milijuna Iranaca bilo zaraženo virusom do sada“, kaže Hassan Rouhani, iranski predsjednik. Iran i sve ostale zemlje nestrpljivo čekaju razvijanje prvog cjepiva.

Hrvatski znanstvenik Ivan Đikić kaže da je važno paralelno raditi i na razvoju lijeka.

"Moramo imati drugu liniju obrane, a u tom smjeru iskustva od hepatitisa virusa i HIV virusa nam pokazuju da i bez cjepiva možemo stvoriti uspješne lijekove koji su vrlo često kombinirani. Ciljano djeluju na enzime pojedinih virusa. Specifično, radi se o virusnim enzimima kao što su reversne transkriptaze, kao što su izomeraze ili proteaze i svi ti enzimi postoje također u koronavirusu. Naša grupa zajedno sa suradnicima radi na proteazama“, kaže Ivan Đikić.

Đikić se nada da će uspješan razvoj lijekova biti važan za borbu protiv sljedećih varijanti koronavirusa za koje procjenjuje da će se pojaviti za 5 do 10 godina i da će biti različiti od sadašnjeg.

"Ono što danas imamo u borbi protiv koronavirusa je vrlo, vrlo slično onome što smo mogli razviti u borbi protiv SARS-a. Da smo imali lijekove, cjepivo protiv SARS-a, danas bi bili miljama ispred u borbi protiv koronavirusa“, kaže znanstvenik.

Za razvoj lijekova potrebno je više godina ispitivanja kako bi se utvrdilo da će biti učinkoviti i sigurni.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti