Iz AstraZenece objavili da nije uspjelo liječenje antitijelima u prevenciji koronavirusa

Englesko-švedski proizvođač lijekova AstraZeneca u utorak je objavio da njegova terapija monoklonskim protutijelima, AZD7442, nije pomogla u prevenciji bolesti COVID-19 kod osoba koje su bile izložene koronavirusu.

Hina | 15.06.2021. / 11:16

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tvrtka je priopćila da su u istraživanju sudjelovale necijepljene osobe starije od 18 godina koje su bile u kontaktu sa zaraženima unazad osam dana.

Uspoređujući s placebom, AZD7442 je smanjio rizik od razvoja simptoma koronavirusa za 33 posto, što statistički nije značajno, objavila je kompanija.

AstraZeneca ispituje učinkovitost lijeka i kod već zaraženih pacijenata i u prevenciji razvoja težih oblika bolesti.

Iako lijek nije ispunio glavni cilj u sprječavanju pojave simptoma, ohrabreni smo zaštitom koju je terapija AZD7442 pružila sudionicima s negativnim PCR testom, izjavio je Mene Pangalos, izvršni potpredsjednik za istraživanje i razvoj AstraZenece.

Američka vlada je podržala razvoj AZD7442.

AstraZeneca je u ožujku sa SAD-om postigla dogovor o isporuci pola milijuna doza lijeka, a u utorak je objavljeno da su u tijeku pregovori s američkom vladom o daljnjim koracima.

Suparničke tvrtke Regeneron Pharmaceuticals Inc i Eli Lilly & Co razvile su slične proizvode koji se sastoje od monoklonskih antitijela i u SAD-u su odobreni za uporabu.

Terapija monoklonskim protutijelima svrstava se u skupinu lijekova koji oponašaju prirodna protutijela što ih tijelo proizvodi u borbi protiv infekcije.

Europska agencija za medicinu (EMA) odobrila je terapiju Regeneron i sada proučava slične lijekove proizvođača Eli Lilly, Celltrion te jedan lijek koji su razvili GlaxoSmithKline i Vir Biotechnology Inc. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti