Iz Europske centralne banke tvrde kako bi bitcoin mogao postati nevažan

Smatraju kako je ovaj scenarij, u kojem bitcoin gubi većinu vrijednosti, bio očit i prije katastrofe s kriptoburzom FTX, nakon koje je cijena dionice pala ispod 16 tisuća dolara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 01.12.2022. / 09:18

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tradicionalne financijske institucije nikada nisu bile ljubitelji kriptovaluta, smatrajući to tržište volatilnim, nesigurnim te iznimno rizičnim za investiranje. Neki su se zahvaljujući kriptu itekako obogatili, no neki su dizali kredite i ulagali ušteđevine i dobar dio toga izgubili nakon što je počela tzv. kriptozima.

Slika nije dostupna Crvenilo na kriptoburzama: Novi pad vrijednosti bitcoina i ethera

Trenutačna situacija na ovom tržištu svakako nije ohrabrujuća i, kao i uvijek, postoje dva pogleda na nju. Za one koji pozitivno gledaju na stvari situacija se nakon turbulentnog razdoblja stabilizirala te je, kao i u prošlosti, samo riječ o negativnoj fazi nakon koje slijedi ponovni rast cijene kriptovaluta.

No, za neke poput jednog od direktora Europske centralne banke Ulricha Bindseila te analitičara banke Jürgena Schaffa, svjedočimo zadnjim trzajima bitcoina prije nego što ova kriptovaluta postane potpuno nevažna. Smatraju kako je scenarij u kojem bitcoin gubi većinu vrijednosti bio očit i prije katastrofe s kriptoburzom FTX, nakon koje je cijena bitcoina pala ispod 16 tisuća dolara.

Nakon toga blago je porasla, no spomenuti članovi Europske centralne banke, ali i neki analitičari, smatraju kako je to samo kratkotrajni porast nakon kojeg ponovno slijedi pad. Prema njima, bitcoin nije pogodan za investiranje s obzirom na to da je riječ o iznimno volatilnoj valuti, a nije niti pogodan za plaćanje: Transakcije putem bitcoina su glomazne, spore i skupe. Bitcoin se nikada nije koristio u nekoj značajnoj mjeri za legalne transakcije u stvarnom svijetu, stoji u objavi na blogu koju su napisali Bindseill i Schaff.

Slika nije dostupna Crvenilo na kriptoburzama: Novi pad vrijednosti bitcoina i ethera

Naglašavaju kako je i dalje prisutan "tvrdoglav pristup" prema kojem prostor kriptovaluta mora biti otvoren za inovacije bez obzira na cijenu i upozoravaju na njegov negativan utjecaj na okoliš, kao i činjenicu da je ta tehnologija do sada ostvarila ograničenu vrijednost za društvo.

Podsjetimo, ovo nije prvi put da su iz ove banke uputili otrovne strelice prema kriptoindustriji - prije pola godine predsjednica Christine Lagarde komentirala je kako su kriptovalute - bezvrijedne.

Izvor: CNBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti