Crvenilo na kriptoburzama: Novi pad vrijednosti bitcoina i ethera

Povećanje kamatnih stopa zbog kojeg investitori ne žele toliko ulagati u rizičnu imovinu, ako i radikalna promjena načina procesiranja transakcija ethera razlozi su pada na burzama.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.09.2022. / 12:27

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Početak novog tjedna nije donio dobre vijesti za investitore u kriptovalute. Nakon što se jedno vrijeme činilo kako je tržište krenulo putem oporavka te je bitcoin premašio vrijednost od 22 tisuće dolara, a ether od 13 tisuća dolara, obje kriptovalute sada su zaronile u crveno.

Slika nije dostupna Petina Hrvata ulaže u kriptovalute, jedni zbog brze i lake zarade, drugi zbog - mirne mirovine

Nakon jutrošnjeg pada, vrijednost bitcoina sada je na najnižoj razini u posljednja tri mjeseca, objavili su na Reutersu. Vrijednost ove kriptovalute konstantno se mijenja te je jedno vrijeme zaronila ispod 18.400 dolara. S druge strane, ether čija se vrijednost nedavno približila cifri od 2 tisuće dolara (u vrijeme svog vrhunca ona je iznosila više od 4 i pol tisuće dolara), sada je pao ispod 1300 dolara uz minus veći od 10 posto u posljednja 24 sata.

Kako smo nedavno pisali, blockchain ethereum na kojem je baziran ether prošao je kroz radikalnu promjenu (tzv. “merge”) načina procesiranja transakcija s kojom je smanjena potrošnja energije za čak 99 posto. Bilo je mnogo rasprava o tome kako će ta promjena utjecati na ether i cijelo tržišta kriptovaluta - neki su smatrali da bi vrijednost ove kriptovalute mogla značajno porasti, dok su drugi bili prilično skeptični.

Kriptovaluta, ilustracija Jedan od prvih investitora u kriptosvijet tvrdi: Kriptovalute su bezvrijedne, treba ih sve ugasiti

Trenutačno, ether je u minusu te će biti zanimljivo pratiti kako će se njegova vrijednost kretati u budućnosti. Jedan od razloga pada, naglašavaju na Reutersu, jest što bi promjena koju su uveli mogla dovesti do uvođenja dodatne regulative. Također, ono što trenutačno negativno djeluje na cjelokupno tržište kriptovaluta jest i povećanje (i najave povećanja) kamatnih stopa u zemljama diljem svijeta, zbog čega investitori izbjegavaju ulaganje u rizičnu imovinu u što, naravno, spadaju i kriptovalute.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti