Petina Hrvata ulaže u kriptovalute, jedni zbog brze i lake zarade, drugi zbog - mirne mirovine

Osim dugoročnih ulaganja i štednje za mirovinu (43 posto) i brze zarade (34 posto), Hrvati ulažu u kriptovalute iz zabave i diverzifikacije investicijskog portfelja (po 32 posto).

Martina Čizmić | 18.07.2022. / 11:02

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Zanimljivo istraživenje koje je provela agencija Improve za Mastercard, otkrilo je kako petina ispitanika u Hrvatskoj ulaže ili je ulagala u kriptovalute. Ono što je još zanimljivije su razlozi za ulaganje - dok jedni očekuju brzu i laku zaradu, drugi to vide kao dugoročno ulaganje "za sigurnu mirovinu".

Oni koji imaju iskustvo ulaganja u kriptovalute, češće su muškarci s višim osobnih prihodima. Njih 9 posto trenutno ulaže u kriptovalute, 11 posto ih je ranije ulagalo, dok ih 18 posto planira uložiti u budućnosti. 

Bitcoin: Kriptovalute u Hrvatskoj su sve zastupljenije - 9 Rusija zabranila korištenje kriptovaluta za plaćanje bilo čega

Osim dugoročnih ulaganja i štednje za mirovinu (43 posto) i brze zarade (34 posto), Hrvati ulažu u kriptovalute iz zabave i diverzifikacije investicijskog portfelja (po 32 posto).

Ostatak građana ipak je nešto skeptičnije kad je ulaganje u kriptovalute u pitanju. Većina ih jednostavno nema dovoljno informacija o kriptovalutama, a odbija ih i visok rizik takvih ulaganja, te nedostatak sredstava.

Tako nedovoljno poznavanje kriptovaluta čak 55 posto ispitanika navodi kao osnovni razlog za neulaganje. Slijede previsok rizik (36 posto) i nedovoljno sredstava (31 posto). Među onima koje ne zanimaju digitalne ili kriptovalute, ističu se ispitanici s najnižim osobnim dohotkom i oni iz Slavonije. Jedna petina ispitanika ne ulaže u kriptovalute jer trenutno nije zainteresirano za tu vrstu ulaganja, dok svega 13 posto ispitanika brine fluktuacija cijena kriptovaluta.
Ispitanika koji ne ulažu u kriptovalute jer ne vjeruju da su takva ulaganja pošteno regulirana je 14 posto, dok su ispitanicima s većim osobnim dohotkom češće privlačniji drugi oblici ulaganja.

Primjer videa sa zlonamjernim softverom u opisu na YouTubeu Kibernetički kriminalci putem YouTubea mame korisnike na rudarenje bitcoina, no zapravo šire vrlo opasan malware

U trenutku provedbe istraživanja, 52 posto ispitanika koji ulažu u kriptovalute je reklo da je vrijednost njihovih kriptovaluta porasla, a 41 posto da je smanjena u odnosu na vrijednost u trenutku kupnje.

Kriptovalute su bile jedva vidljive na ekonomskom radaru do prije deset do 15 godina, a danas se čini kao da su posvuda, stvarajući nove prilike i postavljajući složene izazove. U manje od 15 godina kriptovaluta je izrasla iz uglavnom spekulativnog sredstva ulaganja u globalni financijski fenomen. Prema nedavnom izvješću o kriptovalutama, broj korisnika kriptovaluta porastao je za 178% u 2021., odnosno iznosio je 295 milijuna korisnika diljem svijeta — a očekuje se da će taj broj dosegnuti milijardu do kraja 2022. Ove brojke govore same za sebe, ali koliko god uvođenje kriptovaluta potiče inovacije, ono predstavlja i značajne izazove za regulatore koji se bore s najboljim načinima zaštite potrošača i ulagača, izjavio je Cosmin Vladimirescu, direktor Mastercarda za Hrvatsku i Rumunjsku.

Bitcoin (Foto:Thinkstock) Koliko će još pasti vrijednost bitcoina? Stručnjak za kriptovalute smatra da nismo blizu kraja pada

Zanimljivo, u sljedećih 12 mjeseci čak 77 posto ispitanika planira kupiti više kriptovaluta koje već posjeduju, 74 posto planira kupiti druge vrste kriptovaluta, 37 posto planira prodati dio svojih valuta, a 13 posto planira prodati sve. 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti