Rusija zabranila korištenje kriptovaluta za plaćanje bilo čega

Rusi odsad mogu ulagati u kriptovalute, no ne mogu ih koristiti ni za što drugo.

Branimir Vorša | 17.07.2022. / 11:24

Bitcoin: Kriptovalute u Hrvatskoj su sve zastupljenije
Bitcoin: Kriptovalute u Hrvatskoj su sve zastupljenije - 9 (Foto: Zimo)

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u subotu zakon o nacionalnoj zabrani korištenja kriptovaluta za plaćanja. Odluka dolazi nakon što su ruska vlada i središnja ruska banka raspravljale o tome što bi trebale učiniti u vezi s kriptovalutoma.

U siječnju je Banka Rusije predložila zabranu kriptovalute za plaćanja ili ulaganja, piše Engadget. U veljači je rusko Ministarstvo financija podnijelo vladi nacrt kripto propisa koji dopušta ulaganje u digitalnu imovinu poput Ethereuma ili Bitcoina, ali ne i njihovo korištenje za kupnju stvari.

Zakon koji zabranjuje korištenje kriptovaluta za plaćanje usluga objavljen je na web stranici ruskog parlamenta. U njemu se navodi da je ruska vlada zabranila prijenos ili prihvaćanje digitalne financijske imovine kao naknade za prenesenu robu, pružene usluge, izvedene radove i druge načine koji dopuštaju preuzimanje plaćanja za robu digitalnom financijskom imovinom, osim ako je drugačije navedeno saveznim zakonima.

Rusija je raspravljala o kriptovalutama otkako je ta zemlja izvršila invaziju na Ukrajinu početkom 2022. godine. Kao rezultat toga, velike kripto tvrtke poput Binancea i Coinbasea rekle su da će se pridržavati zakona SAD-a ili EU-a o ograničavanju korištenja kripto razmjena za ruske državljane.

Kripto zakonodavstvo u Rusiji vrlo je komplicirano budući da je središnja banka te zemlje prethodno pozvala na zabranu rudarenja Bitcoina i kripto transakcija, ali je početkom 2022. rusko Ministarstvo financija reklo da će biti potrebno dopustiti razvoj tehnologije kriptovaluta.

Predsjednik Putin imao je pozitivne komentare o rudarenju Bitcoina još u siječnju kada je rekao da Rusija ima "konkurentske prednosti", uključujući "višak električne energije i dobro obučeno osoblje dostupno u Rusiji" za rudarenje te kriptovalute.

Putinovi komentari uslijedili su nakon što je rusko ministarstvo financija poručilo da bi bilo "potrebno dopustiti" razvoj ovih vrsta tehnologija te da zabrana kripto nije potrebna. Putin je u video pozivu s članovima vlade govorio o zabrani rudarenja bitcoina i transakcija kriptovalutama te rekao da "središnja banka ima svoj stav, te da širenje ove vrste aktivnosti nosi određene rizike".

Rudarenje kriptovalute je proces provjere transakcija na blockchainu i "kovanja" novih kovanica ili tokena pomoću računala. Rudarenje Bitcoina je proces koji koristi puno energije i zahtijeva sve snažnije i sve skuplje specijalizirane strojeve.

Ruski rudari Bitcoina daju 10 posto računalne snage Bitcoin mreži, ali vlasti zemlje su nekoliko puta govorile o ograničenjima za tu industriju.

Kina, koja je u jednom trenutku bila mjesto gdje se odvijala većina aktivnosti rudarenja Bitcoina, nedavno je zabranila tu praksu zbog zabrinutosti za okoliš. Kineska zabrana rudarenja Bitcoina od tada je uzrokovala migraciju rudara u druge zemlje.

Izvor: Tech Times

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti