Ethereum pokreće revoluciju i radikalni zaokret u svijetu kriptovaluta

Kako potreba za smanjenjem globalnih emisija postaje sve hitnija, kriptovalutama će ponestati izgovora za njihovu nevjerojatno veliku potrošnju energije.

Branimir Vorša | 07.09.2022. / 08:00

Ethereum
Ethereum, ilustracija (Foto: Afp)

Buka oko kriptovaluta posljednjih je godina konstanta i često je teško razabrati što je stvarno važno kad su u pitanju kriptovalute i tehnologija koja se nalazi u njihovoj pozadini. Međutim, u rujnu će, ako sve prođe po planu, digitalni sektor gladan energije doživjeti najveći potres u posljednjih nekoliko godina.

Očekuje se da će ethereum, druga po veličini kriptovaluta na svijetu, od sutra započeti s tehnološkom promjenom koja bi, kada se dovrši, trebala uzrokovati strmoglavi pad emisije ugljika, koji se stvara rudarenjem te kriptovalute, za 99 posto.

Slika nije dostupna Osnivač ethereuma priznao da zbog pada vrijednosti kriptovaluta više nije milijarder

Brzi rast kriptovaluta posljednjih godina bio je nevjerojatan, ali je zbog enormne količine električne energije koju koriste mineri i računala koja upravljaju kupovinom i prodajom kripto kovanica postao problem za okoliš.

Bitcoin, kao najveća i najpoznatija kriptovaluta na svijetu, dobar je primjer te rastrošnosti. U vrijeme kada svijet očajnički pokušava smanjiti potrošnju energije i emisije ugljika, bitcoin koristi više energije svake godine od, priimjerice, zemlje veličine Argentine.

Ako promjena koju predvodi ethereum uspije, bitcoin i druge kriptovalute bit će pod ogromnim pritiskom da se pozabave problemom potrošnje energije i emisije ugljika.

Ogromna potrošnja i emisije

Kriptovalute su sustavi digitalnih valuta u kojima ljudi provode izravna online plaćanja jedni drugima. Za razliku od tradicionalnih valuta, kriptovalutama se ne upravlja s jednog mjesta kao što je središnja banka. Umjesto toga, njima upravlja 'blockchain', odnosno decentralizirana globalna mreža računala velike snage. Ta su računala poznata kao "mineri".

Većina kriptovaluta koristi takozvani porces 'dokaza o radu' (engl. 'proof of work'). Središnja značajka tog procesa jest korištenje izračuna za čije izvođenje je potrebno puno računalnog vremena kao i ogromne količine električne energije.

Samo bitcoin troši oko 150 teravatsati električne energije svake godine. Proizvodnja te energije emitira oko 65 milijuna tona ugljičnog dioksida u atmosferu godišnje, što je razina emisije Grčke. Istraživanja isto tako pokazuju da je bitcoin prošle godine proizveo emisije odgovorne za oko 19.000 budućih smrti.

Slika nije dostupna I to je moguće: Vlasnik Teslinog Modela 3 svog ljubimca pretvorio u stroj za rudarenje kriptovaluta

Pristupom procesu dokaza o radu zapravo se namjerno troši energija. Podaci u blockchainu nemaju inherentno značenje, a njegova jedina svrha je zabilježiti teške, ali besmislene izračune koji pružaju osnovu za dodjelu novih kripto tokena. Zagovornici kriptovaluta dali su razne isprike za monstruoznu potrošnju energije, ali nijedna nije imala smisla.

Neki, primjerice, pokušavaju opravdati ugljični otisak kriptovalute govoreći da neki rudari koriste obnovljivu energiju. To može biti točno, ali čineći to mogu istisnuti druge potencijalne korisnike energije, od kojih će neki morati koristiti energiju iz ugljena ili plina.

Ipak, najuspješniji bitcoinov rival, ethereum, sad mijenja smjer i tijekom rujna obećava prebaciti svoju računalnu tehnologiju na nešto što manje zagađuje okoliš.

Sve ovisi o uspjehu ethereuma

Ethereumov projekt uključuje odbacivanje modela 'dokaza rada' za novi model nazvan 'dokaz udjela' (engl. 'proof of stake'). Prema tom modelu, kripto transakcije potvrđuju korisnici, koji stavljaju značajne količine blockchain tokena (u ovom slučaju ethereuma) kao garanciju. Ako korisnici postupaju nepošteno, gube svoj udio.

To znači da golema mreža superračunala, koja se trenutno koriste za provjeru transakcija, više neće biti potrebna, jer korisnici sami obavljaju provjeru, što je relativno lak zadatak. Ukidanje minera dovest će do procijenjenog pada potrošnje električne energije u Ethereumu za 99 posto.

Neke manje kriptovalute, kao što je ada coin kojim se trguje na platformi Cardano, koriste 'dokaz udjela', ali je dosad taj model bio vrlo marginaliziran. Proteklih godinu dana ethereum je koristio novi model na eksperimentalnim lancima blokova, ali od rujna, model će biti spojen u glavnu platformu.

Rudarenje kriptovaluta (Foto: Thinkstock) Ovi bi uređaji mogli uništiti ethereum, a možda i sve druge kriptovalute

Nema mjesta za skrivanje kriptovalute

Eksperiment s ethereumom mogao bi propasti, ako neki dionici nađu način kako da manipuliraju sustavom. No, ako promjena uspije, bitcoin i druge kriptovalute bit će pod pritiskom da napuste model dokaza o radu ili da se ugase, piše za The Conversation John Quiggin, profesor ekonomije na australskom Sveučilištu Queensland.

Jedno je jasno - kako potreba za smanjenjem globalnih emisija postaje sve hitnija, kriptovalutama će ponestati izgovora za njihovu nevjerojatno veliku potrošnju energije.

Izvor: The Conversation

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti