Ovi bi uređaji mogli uništiti ethereum, a možda i sve druge kriptovalute

Sve je opravdaniji strah da bi nekoliko kupaca ASIC-a moglo preuzeti kontrolu nad mrežom i uništiti cijeli koncept decentralizacije na kojem kriptovalute počivaju.

Martina Čizmić | 13.05.2018. / 16:33

Rudarenje kriptovaluta (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Pratite li tržište kriptovaluta, njihove uspone i padove i razmišljate li o rudarenju kriptovaluta, vjerojatno već znate da je trenutno za rudarenje potrebno imati veoma jaku grafičku karticu (po mogućnosti namijenjenu rudarenju) i dovoljno novca za plaćanje kartice i računa za struju.

No do kraja ove godine to bi se moglo promijeniti. Tada bi se na tržištu trebali pojaviti specijalizirani strojevi, ASIC-i, koji bi, barem prema najavama, trebali biti mnogo učinkovitiji u rudarenju kriptovaluta od postojećih grafičkih kartica.

ASIC ili "application-specific integrated circuit" uređaji su koji su osmišljeni i izgrađeni za obavljanje točno određenog posla. Upravo zbog svoje uske specijalizacije taj posao obavljaju puno bolje od drugih uređaja, kao što su računala koja su napravljena kako bi obavljala različite zadaće. Iako izgledaju poput računala, mogu obavljati samo i isključivo zadaću za koju su napravljeni.

Ta njihova specijalizacija, mogla bi ugroziti kriptovalute, prije svega ethereum. Naime, u svojoj srži, ethereum je zamišljen kao veliko svjetsko računalo u kojem sudjeluju milijuni osobnih računala kako bi na životu održavali digitalni dnevnik zapisa.

Dolaskom ASIC-a mali će rudari biti istisnuti, što bi, boje se analitičari, ugrozilo decentraliziranost samog ethera, ali i drugih kriptovaluta. Jer nekoliko ASIC-a svojom snagom može zamijeniti i nekoliko desetaka ili stotina malih rudara.

Ethereum (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Zbog toga je sve opravdaniji strah da bi nekoliko kupaca ASIC-a moglo preuzeti kontrolu nad mrežom i uništiti cijeli koncept decentralizacije na kojem kriptovalute počivaju.

Upravo kako bi spriječili centralizaciju rudarenja, developeri ethereuma pokušavaju što prije dovršiti Casper, program koji bi trebao iz cijele jednadžbe oko kriptovaluta izbaciti rudare i povećati broj ljudi uključenih u proces potvrđivanja transakcije.

No ni suosnivač ethereuma Vitalik Buterin nije siguran kad će Casper biti spreman za primjenu, pogotovo jer se njegovo predstavljanje odgađa već mjesecima.

Dodatnu zabrinutost izaziva i činjenica da bi se bržim rudarenjem prije došlo do maksimalnog broja ethera (bitcoina, litecoina ili drugih virtualnih valuta), što bi ponovno utjecalo na cijelo tržište, cijenu same kriptovalute, ali i njezinu raspoloživost.

Izvor: Bloomberg

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti