Iza nas je najtoplije desetljeće u povijesti

Ledenjaci se stanjuju prosječno za metar godišnje, što je "bez presedana", a antarktički kontinentalni ledeni pokrov izgubio je gotovo 75 posto više leda između 2011. i 2020. nego između 2001. i 2010.

Hina | 05.12.2023. / 12:14

Toplinski val, ilustracija (Foto: Getty Images)

Desetljeće za nama najtoplije je u povijesti, a obilježili su ga otapanje polarnoga i planinskog leda i rast razine mora koji je brži nego u 20. stoljeću, objavila je Svjetska meteorološka organizacija (WMO).

Ledenjaci se stanjuju za metar godišnje, rastu temperature

Ledenjaci se stanjuju prosječno za metar godišnje, što je "bez presedana", a antarktički kontinentalni ledeni pokrov izgubio je gotovo 75 posto više leda između 2011. i 2020. nego između 2001. i 2010.

To znači da će milijunima ljudi u svijetu biti dostupno manje svježe i pitke vode, a niska obalna područja suočit će se s poplavama zbog češćih i sve većih plima.

Grad pogođen ekstremnim valom vrućine, ilustracija Ova je godina bila najtoplija, a 2024. bit će još gora

Globalni staklenički plinovi nastavljaju rasti unatoč kratkome padu za vrijeme pandemije koronavirusa, pri čemu je, od 1990. svako desetljeće toplije od prethodnoga, upozorava WMO te dodaje da je između 2011. i 2020. prosječna globalna temperatura iznosila 1,1 Celzijev stupanj iznad predindustrijskih razina.

Najtoplije godine desetljeća bile su 2016. i 2020., a šest najtoplijih godina zajedno evidentirano je u razdoblju između 2015. i 2020.

Svako desetljeće od 1990-ih bilo je toplije od prethodnoga i ne uočavamo trenutačne znakove preokreta toga trenda, rekao je glavni tajnik WMO-a, profesor Petteri Taalas.

Rekordno visoke temperature prijavilo je više zemalja nego u bilo kojem drugom desetljeću. Naši se oceani zagrijavaju sve brže, a stopa porasta razine mora gotovo se udvostručila u manje od jedne generacije. Gubimo utrku u nastojanju da spasimo ledenjake i ledene ploče koji se otapaju, upozorio je.

Albedo efekt

Arktik se zagrijava brže od bilo kojega drugog područja na Zemlji jer tamne površine oceana apsorbiraju više sunčeve energije, umjesto da je reflektiraju natrag u svemir zahvaljujući bijelim površinama morskog leda u sklopu procesa poznatog kao albedo efekt.

Albedo je fizikalna veličina koja opisuje odražavanje svjetlosti s površine tijela koja sama ne svijetle, omjer toka zračenja odražene svjetlosti prema toku zračenja svjetlosti koja je pala na tijelo. Potpuno bijelo tijelo odražava svu svjetlost i ima albedo jednak jedan, a apsolutno crno tijelo ne odražava ništa i ima albedo jednak nuli. Mjerna jedinica albeda je broj jedan.

Otapanje grenlandskog ledenog pokrivača prouzročilo je porast razine mora po godišnjoj stopi od 4,5 mm godišnje u posljednjem desetljeću, u usporedbi s 2,9 mm godišnje između 2001. i 2010. godine.

(Jedina) dobra vijest

Jedina je dobra vijest da se rupa u ozonskom omotaču iznad Antarktike smanjila u odnosu na prethodna dva desetljeća i da su se poboljšali sustavi ranog upozorenja na katastrofe, što je rezultiralo manjim brojem ozlijeđenih i poginulih.

Vrućina, ilustracija Neslavni rekord: Globalna prosječna temperatura već je premašila gornju granicu Pariškog sporazuma

Zemlje su se obvezale da će zaustaviti porast prosječne globalne temperature za 1,5 Celzijevih stupnjeva u odnosu na predindustrijske razine. Zbog toga su se njihovi predstavnici sastali u Dubaiju na klimatskim samitu UN-a COP28 da bi procijenili koliki je napredak postignut.

Ne dopustiti da klimatske promjene izmaknu kontroli

Moramo smanjiti emisije stakleničkih plinova. To je prioritet za opstanak našeg planeta jer samo tako možemo spriječiti da klimatske promjene izmaknu kontroli. Naše vremenske prilike postaju sve ekstremnije s jasnim i dokazivim utjecajem na socioekonomski razvoj, kazao je Talaas.

Suše, toplinski valovi, poplave, tropski cikloni i šumski požari oštećuju infrastrukturu, uništavaju poljoprivredne prinose, ograničavaju zalihe vode i potiču ljude na masovna raseljavanja. Brojne studije pokazuju da se opasnost od velikih vrućina znatno povećala upravo u posljednjih deset godine, upozorio je Talaas.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti