Izazov Debele Barbare: Evo kako tjedan dana izdržati bez pametnog telefona

Telefon preko dana ne ispuštate iz ruku, a po noći spavate s njim u krevetu? Vjerojatno ste ovisni, ali ne brinite. Život bez telefona trnovit je, ali savladiv put.

Monika Nožić Monika Nožinić | 29.09.2017. / 08:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Mnogi od nas ovisni su o svom pametnom telefonu. Iako uglavnom prepoznamo problem ovisnosti, čini se da ga teška srca priznajemo. Postalo nam je gotovo nemoguće odvojiti se od telefona na poslu, u školi, za vrijeme objeda, gledanja filma, čitanja, druženja s obitelji i prijateljima. Uvijek imamo dovoljno dobar razlog da telefon bude uz nas i da ga konstantno provjeravamo. Htjeli mi to priznati ili ne, jedno je sigurno – previše smo opsjednuti telefonima i u potpunosti ovisni o njima.

Jutuberica Debela Barbara u svom je vlogu izrazila osjećaje i stanja kroz koje je prolazila tijekom sedmodnevnog izazova bez telefona. Sve je počelo kada je Barbarin šogor, u želji da se odmori od iPhonea kupio novu, "manje pametnu" Nokiju, što je bio dovoljno dobar razlog i poticaj da Barbara odluči izazvati samu sebe i da sedam dana provede bez pametnog telefona.

Barbaru smo zamolili da nam ispriča kako izgleda „tortura“ odvajanja od pametnog telefona i kako to uspješno učiniti, a u nastavku pogledajte i njezin uradak na YouTubeu.

Bilo je užasno i divno u isto vrijeme. Definitivno spadam u skupinu težih ovisnika i radi same prirode mog hobija. Trudim se uvijek biti u toku na YouTubeu i Instagramu, što oduzima puno vremena i prirodno s vremenom prijeđe u ovisnost. Prva tri dana bez telefona bila su pravi pakao, bila sam zlovoljna i većinu vremena sam imala želju ukućanima 'skinuti glavu s vrata'. Zato su zadnja 3 dana bila pravo otkriće. Umjesto olakšanja osjećala bih stres onih 5 minuta u danu kada bi otišla na Instagram samo kako bih uploadala fotografiju. Čisto da napomenem, imala sam puni pristup laptopu, ali s obzirom da sam većinu dana vani, nisam bila na internetu, opisala je Barbara svoje iskustvo.

Koliko je teško u današnje vrijeme živjeti bez telefona?

Nimalo. Definitivno je težak onaj prvi dio odvikavanja, ali osim toga vam se život bitno pojednostavni. Ostaje vam mali broj ljudi u imeniku i s njima uglavnom kontaktiram pozivom. Osim toga, bila sam puno više aktivnija i komunikativnija s ljudima koji su me u tom trenu okruživali umjesto da se dopisujem s trećom osobom.

Što ti je bilo najteže tijekom ovog izazova?

Ne varati. Dnevno sam se samo po nekoliko minuta snimala, a najteži je dio kada je kamera isključena pa krenu unutarnje borbe poput 'ma samo ću ga uključiti na 2 minute. Samo da nešto pogledam. Nitko neće znati da sam varala' i slične bludne misli. Nažalost, imam visoku stopu grižnje savjesti i samodokazivosti te bih sigurno priznala kad bih pokleknula, što se jednom i dogodilo i zbog toga mi je užasno žao.

Za sve one koji se žele okušati u ovom izazovu, a teško im je odvojiti se od pametnog telefona, imamo rješenje koje bi moglo pomoći. Riječ je o u uređaju pod nazivom DistractaGone, koji je idealan za sve ovisnike o pametnom telefonu i kojima je potreban odmor i odvikavanje od telefona.

DistractaGone kutija je u koju stavite svoj telefon i zaključate ga na vrijeme koje sami odaberete. U kutiju je moguće staviti maksimalno četiri telefona pa je DistractaGone idealan u situacijama kada su u pitanju društvena okupljanja i kada ne želite da itko od prijatelja koristi svoj telefon.

Osim što će smanjiti ovisnost i konstantno provjeravanje notifikacija i gledanje u zaslon telefona, DistracraGone zasigurno će povećati i produktivnost jer ćete bolje, kreativnije i aktivnije iskoristiti vrijeme bez telefona.

U nastavku pogledajte kako funkcionira ovaj uređaj i svakako razmislite o ovom izazovu te ponekad, umjesto u ekran, podignite glavu i pogledajte svijet oko sebe, iznenadit ćete se koliko je lijep.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti